Dansk kapital med til at finansiere Afrikas største vindpark

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mandag (24.03) underskrives de endelige aftaler om finansiering af Afrikas største vindpark Lake Turkana Wind Power, der skal opføres i det nordlige Kenya og hvor Vestas-koncernen leverer 365 møller til vindparken, som skal stå færdig i 2017.

Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og Eksport Kredit Fonden (EKF) bidrager til den samlede finansiering på godt 4,5 milliarder kr., skriver IFU i en pressemeddelelse mandag.

IFU har de seneste seks år arbejdet intenst med finansieringen af Lake Turkana. IFU bidrager selv med godt 100 mio. kr. i aktiekapital og har via fondens netværk, bl.a. andre europæiske udviklingsfonde, medvirket til at få den samlede finansiering på godt 4,5 mia. kr. på plads.

“Lake Turkana er et vigtigt projekt, fordi det på en klimavenlig måde vil hjælpe Kenya med at øge produktionen af el, der er helt afgørende for landets videre udvikling. Samtidig har projektet positiv betydning for dansk erhvervsliv”, siger IFUs direktør, Tommy Thomsen.

1/5 af Kenyas installerede kapacitet

Lake Turkana Wind Power kommer til at bestå af op til 365 vindmøller af typen V52-850 kW fra Vestas, der samlet kan producere, hvad der svarer til omkring 20 procent af Kenyas nuværende installerede kapacitet.

Vindparken er lokaliseret nær Lake Turkana i den nordlige del af Kenya, fordi vindforholdene her er ideelle med en stærk og meget forudsigelig vind, der giver en høj effektivitet.

Placeringen betyder dog, at der skal etableres en mere end 400 km lang el-transmissionslinje samt 300 km transport- og serviceveje.

Bidrager med eksportkredit

EKF bakker op om vindmølleparken i Kenya ved at stille garantier for knap en milliard kroner i udsigt til to af långiverne bag projektet, nemlig Den Europæiske Investeringsbank (EIB) og African Development Bank (AfDB).

“For at gennemføre så store projekter som Lake Turkana Wind Power kræver det, at en bred gruppe af investorer og finansielle samarbejdspartnere bidrager med hver deres særlige ekspertise”, siger Anette Eberhard, direktør for EKF.

“Det er i højeste grad lykkedes i dette tilfælde, og dermed sikrer vi dansk eksport. Lake Turkana Wind Power er et komplekst projekt i et udfordrende land, men der står en stærk gruppe af danske og internationale samarbejdspartnere bag”, lægger hun til.

Yderligere oplysninger hos:
IFU: Kommunikationschef Rune Nørgaard,
tlf. 22 68 75 60
EKF: Chef Kommunikationskonsulent Ole Lindhardt,
tlf. 20 18 39 52