Mogens Jensen vil give erhvervslivet flere u-landspenge

Mogens Jensen.


Foto: Folketinget
Forfatter billede

Udspillet fra ministeren kom torsdag i Berlingske, hvor han bl.a. sagde, at “jeg er parat til at anvende flere bistandsmidler på at styrke handelsrelationerne mellem udviklingslandene og virksomhederne herhjemme”.

Pengene skal jo tages et sted fra – og det kan formentlig kun blive fra den klassiske udviklingsindsats, der er beregnet på de fattigste og mest udsatte grupper. Dem, der ofte lever på samfundets bund og har ekstra behov for en hånd fra ideelt sindede bistandsgivere som Danmark.

Mogens Jensen understreger overfor Berlingske, at vægtningen af bistand via erhvervslivet er en helt bevidst satsning fra SR-regeringens side.

“Alene det faktum at handel nu er lagt ind under udviklings-ministerens ressort, siger en del om satsningen”, anfører han overfor avisen, hvis artikel har overskriften “U-landshjælp skal skaffe danske job”

Målet er nemlig at skabe job og økonomisk vækst i Danmark og i de lande, hvor danske virksomheder etablerer sig.

Mogens Jensen henviser til en kronik i torsdagens Berlingske, som han har skrevet sammen med bl.a. generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, med overskriften “Handel og udvikling skaber velfærd”.

Melder hus forbi

Men Stubkjær melder hus forbi. Han er ikke tilhænger af at flytte bistandsmidler fra fattige grupper til støtteordninger for dansk erhvervsliv (som der allerede er flere af).

“Det er i hvert fald ikke noget, vi går ind for i Folkekirkens Nødhjælp”, siger han til U-landsnyt.dk og bemærker, at der intet stod om det i den fælles kronik.

“I en verden med stadig større ulighed og 800 millioner ludfattige mennesker, er det vigtigt at få trukket dem med op; det er dét der er det egentlige formål med Danmarks indsats derude”, gør han gældende.

“Bistanden skal være så “ren” som muligt, dvs gå til de allerfattigste og vi har med bekymring set på tendensen til, at det er begyndt at skride, så bistandsmidlerne udhules og anvendes til alt muligt andet”, anfører generalsekretæren for den store humanitære organisation.

Det er ikke mange dage siden Mogens Jensen slog syv kors for sig og afviste enhver tale om yderligere sammenblanding af business og bistand.

F.eks i et indlæg til U-landsnyt.dk med overskriften “Udviklingssamarbejde er ikke skjult erhvervsfremme”.

De færreste NGOer havde nok forestillet sig, at den nye minister ville melde ud så hurtigt om at omfordele midler væk fra den rent fattigdoms-orienterede indsats.

Men skepsisen har hele tiden været der.

“Pokker til forskel”

Således sagde formanden for NGO Forum, der er u-lands-NGOernes fælles platform, generalsekretær i IBIS Vagn Berthelsen ved Mogens Jensens tiltræden som dobbeltminister:

“Jeg mener, at udgangspunktet for ordentlig udviklingsbistand er u-landenes interesser. Ikke danske handelsinteresser. Hvis vi gerne vil have et dansk eksportministerium, så lad os kalde det dét. Men lad os sørge for, at udviklingspengene går til udvikling i de fattigste lande”.

“Hvis det med sammenlægningen af de to ministerielle områder er meningen, at den samme minister skal føre udviklingspolitik til fordel for verdens fattige og samtidig føre handelspolitik med udgangspunkt i Danmarks egne interesser, tegner det ikke godt”.

Og videre, så ingen kunne være i tvivl: “Der er pokker til forskel på det fokus, en udviklingsminister har, og det fokus, en minister for Danmarks handel anlægger”.

DOKUMENT

Danida Business Partnerships

Danida Business (DB) Partnerships (tidligere Business-to-Business Program, Business-to-Business Miljø og Programmet for Innovative Partnerskaber (IPD)) har som overordnet formål at bekæmpe fattigdom, fremme grøn vækst og forbedre fattige menneskers arbejds- og levevilkår.

Programmets umiddelbare formål er at skabe beskæftigelse samt styrke virksomheders konkurrenceevne og samfundsansvar i udviklingslande gennem støtte til etablering og udvikling af partnerskaber med et kommercielt sigte.

Dette formål søges primært fremmet gennem støtte til partnerskaber mellem en virksomhed i Danmark og partnere i modtagerlandene, som oftest er virksomheder, men også kan være organisationer mv.

DB Partnerships har fokus på at styrke udvikling af værdikæder inden for bl.a. fødevareproduktion samt regional markedsudvikling.

Samtidig vil der blive givet prioritet til udvikling af innovative partnerskaber mellem virksomheder og eksempelvis civilsamfund eller forskningsverdenen, der bl.a. kan bidrage til overførsel af grøn teknologi og kapacitetsopbygning.

Der vil fortsat blive lagt vægt på at skabe synergi i forhold til programindsatser og Danmarks Eksportråd.

Partnerskaberne vurderes bl.a. ud fra følgende udviklingskriterier: Øget beskæftigelse, fremme af virksomheders samfundsansvar og øget konkurrenceevne samt forbedret miljø og arbejdsmiljø.

Fordelingen af bevillingen på lande og sektorer afhænger af efterspørgslen, dog med fokus på at hovedparten af bevillingen går til prioritetslande i Afrika.

Under kontoen forvaltes endvidere flerårige projekter, der har til formål at styrke ansvarlig og grøn vækst i udviklingslande gennem inddragelse af danske organisationer med en folkelig forankring samt andre organisationer, f.eks. erhvervsdrivende fonde, der arbejder med virksomheders sociale ansvar og fair trade.

I Danmark afholdes udgifter til konsulentbistand og markedsføring. Videre afholdes udgifter til matchmaking-arrangementer, hvor virksomheder fra udviklingslande inviteres til at deltage i danske erhvervsmesser for at finde danske partnere.

Matchmaking omfatter også delegationsrejser for danske virksomheder til udviklingslandene.

Aktivitetsoversigt: Tilsagn i mio. kr.

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
Bangladesh …………………………………………. 16 18 20
Benin …………………………………………………. 0,5
Bhutan ……………………………………………….. 2
Bolivia ……………………………………………….. 17,5 1,5 5
Burkina Faso………………………………………. 2 0,1 4,3
Udgifter i Danmark …………………………….. 19,2 78
Egypten ……………………………………………… 10 11,8 8
Ghana ………………………………………………… 12 10 12
Indonesien ………………………………………….. 6,3 15
Kenya ………………………………………………… 25 22,5 20
Mali …………………………………………………… 0,3
Mozambique ……………………………………….. 22,2 15,7 13,5
Nepal …………………………………………………. 2 0,4 5,2
Nicaragua …………………………………………… 6 0,3
Sydafrika ……………………………………………. 17 1,6
Tanzania …………………………………………….. 16,5 5,9 11
Uganda ………………………………………………. 24 12,4 15
Vietnam ……………………………………………… 24 11,5 15
Zambia ………………………………………………. 3
Ikke allokeret ……………………………………… 15 237 237 237 237
I alt …………………………………………………… 200 137,2 237 237 237 237 237

Danida Business Finance

Ordningen for Blandede Kreditter blev medio 2011 erstattet af Danida Business (DB) Finance.

Formålet med DB Finance er at sikre finansiering af større, primært offentlige, infrastrukturprojekter, som ikke kan finansieres på markedsvilkår for derigennem at skabe bedre rammer for bæredygtig økonomisk vækst og beskæftigelse i udviklingslande.

Danidas prioritetslande og projekter inden for klimavenlig og renere teknologi prioriteres. Videre søges at opnå synergi med sektorprogramindsatser og andre udviklingsprioriteter.

Med henblik på at lette adgangen til finansiering for små og mellemstore virksomheder i prioritetslandene kan ordningen ligeledes støtte små industriprojekter i samarbejde med IFU.

Ordningen har en bunden og en ubunden del. Under den bundne ordning kan alene danske leverancer finansieres, mens den ubundne ordning kan finansiere leverancer fra OECD-lande.

Bevillingerne anvendes til betaling af rentestøtte, kontantbidrag, hensættelse af risikopræmier, teknisk assistance, forundersøgelsesstudier mv.

Udgifterne i forbindelse med DB Finance afholdes på udbetalingstidspunktet.