Høringssvar af Mads Bugge Madsen (Ulandssekretariatet)
Der er grund til at rose Danidas udspil om den fremtidige NGO-politik for så klart at fremhæve sammenhængen mellem udvikling, vækst og anstændige jobs, skriver sekretariatslederen for fagbevægelsens organisation for udviklingsbistand.
Høringssvaret om den nye civilsamfundspolitk er her i sin helhed:
Politikpapiret for Dansk støtte til civilsamfundet repræsenterer et stort fremskridt fra tidligere tiders strategipapirer, alene af den grund, at politikpapiret almengør civilsamfundets rolle i forhold til hele den danske udviklingsbistand.
På den måde trækkes civilsamfundsindsatsen ud af den beskyttede tilværelse, som området har levet i, siden sin introduktion i dansk bistand.
Nu kan man videre stille krav til, hvordan ”resten” af dansk bistand lever op til hensigterne og ambitionerne i politikken.
Hvem er civil-samfundet egentlig?
Samtidig introducerer en generaliseret politik på området den konflikt, der eksisterer imellem de relativt ambitiøse ideologiske målsætninger i politikken og de mere jordbundne danske interesser i forhold til investeringer, jobs og ressourcer:
Denne problematik vil hurtigt sætte fokus på spørgsmålet om: Hvem er dette civilsamfund egentlig? Og hvad repræsenterer det, og de organisationer, der gennemfører den danske bistand på dette område?
Det er en vigtig og spændende debat.
Ulighed afgørende bom for bæredygtig udvikling
Der er grund til at rose politikken for så klart at fremhæve sammenhængen mellem udvikling, vækst og anstændige jobs, og det bliver spændende at se om politikken vil fremme og udforske synergien mellem udvikling, social dialog og jobskabelse.
Netop mulighederne for at gennemføre reelle kollektive forhandlinger om lønninger og arbejdsvilkår på arbejdsmarkedet (social dialog) er indikatorer på hvor dybt retorikken om menneskerettighederne og deres betydning egentlig stikker i den virkelige verden.
Niveauet af økonomisk og politisk ulighed er det udgangspunkt, som udstikker rammerne for en lokal indsats.
Derfor bør politikken i højere grad inkludere ulighed som en afgørende forhindring for bæredygtig udvikling.
Så mægtige er de sociale medier heller ikke
I afsnittet om sociale bevægelser og sociale medier på side 8, forveksler politikpapiret medier og civilsamfundsorganisationer – medier kan ikke tage, og tager heller ikke på nogen måde organisationers rolle som repræsentative i forhold befolkningsgrupper.
Det er rigtigt, at de sociale medier virker som katalysatorer i forhold til folkelige processer, men de erstatter på ingen måde behovet for velorganiserede civilsamfundsorganisationer, hvad netop udviklingen i de arabiske lande efter revolutionens eufori bekræfter.
Arbejdstagerrettigheder er menneskerettigheder
I afsnittet om involvering af den private sektor på side 10, remses civilsamfundets rolle som vagthund op i forhold til den private sektor.
Her skrives bl.a.: (Civil society) also has an important role as a watchdog by:
• Holding companies accountable for taking appropriate steps to identify, prevent and mitigate adverse impacts of business activities on human rights, labour rights, non-discrimination including gender equality, environment and anti-corruption.
I den forbindelse er det nødvendigt at bemærke, at ”labour rights” er ”human rights” – den rigtige formulering i denne forbindelse vil altså være:
• Holding companies accountable for taking appropriate steps to identify , prevent and mitigate adverse impacts of business activities on human rights, including labour rights, non-discrimination, gender equality, environment and anti-corruption.
I forhold til note 2. “For example in accordance with ILO conventions….” skal det bemærkes, at de enkelte regeringer kun er forpligtet i forhold til de 8 kernekonventioner og de konventioner, som det pågældende land har ratificeret.
E enkelt indskudt ”…relevant ILO conventions..” vil således gøre underværker her.
Ulandssekretariatet på vegne af LO og FTF
Mere om Ulandssekretariatet på http://www.ulandssekretariatet.dk
Mere om Mads Bugge Madsen på
http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/u-landssekretariatet-henter-ny-chef-fra-egne-raekk
Se også hans indlæg om “Fattigdom versus ulighed” på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/05-11-13/gr-nser-bistand-2-fattigdom-versus-ulighed