Fremtiden for NGOerne (21): Stærke NGOer i Syd må der til

Forfatter billede

Høringssvar af Lene Marie Andreasen (Ghana Venskabsgrupperne)

Begrebet strategiske serviceydelser er ikke nævnt i Danidas udkast til en ny politik overfor NGOerne. Det er en fejl, for det dækker over, at vi sørger for at skabe stærke NGOer i Syd, som kan forandre de samfund, de er en del af.

Det er et af hovedpunkterne i svaret fra generalsekretæren for Ghana Venskabsgrupperne til udspillet fra Danida om en ny civilsamfundspolitik. Den dækker hele bistandens folkelige bagland med hundreder af organisationer, foreninger, grupper m.v.

Ghana Venskabsgrupperne skriver:

I flere indlæg bemærkes det, at strategiske serviceydelser ikke nævnes som et af elementerne i støtten til civilsamfundsaktører.

Vi tillader os at antage, at det anses som en aktivitet, der underbygger kapacitets-opbygning og fortalervirksomhed (for fattige og andre udsatte, red.).

Vi betragter faglig kapacitet inden for de områder, partnerne ønsker at forandre, som afgørende for organisatorisk kapacitets-opbygning og fortaler-virksomhed.

Det er i tråd med den viden og erfaring, der er udviklet i samarbejde mellem de danske organisationer og vore partnere i Syd.

Strategiske serviceydelser (i de danske organisationer også beskrevet som udvikling af tematisk kompetence) kan bruges til at udvikle innovative løsninger og indsamle evidens til fortalervirksomhed.

Dette spiller en vigtig rolle i at skabe forandringer på det organisatoriske niveau som afsæt for partnernes medvirken til at forandre de samfund, de er del af.

Vi vil derfor opfordre til, at brugen af strategiske serviceydelser bliver gjort eksplicit i politikken.

Det vil samtidig tydeliggøre koblingen til civilsamfundet som aktør inden for prioritetsområdet ’sociale fremskridt’, hvor forudsætningen for effektiv og troværdig fortalervirksomhed typisk er velfunderet erfaring fra strategiske serviceydelser.

Høringssvaret i øvrigt:

Ghana Venskabsgrupperne er positiv overfor udkastet til den ny civilsamfundspolitik, som bærer præg af traditionen for en god og grundig dialog med danske civilsamfundsorganisationer (CSOer).

Vi har bl.a. noteret os, at CS-aktører i Nord opfordres til at spille en stærkere rolle som ”facilitators, conveners and innovators” i forhold til CS i Syd, hvilket er helt i tråd med GV’s opfattelse af, hvordan vi ønsker at samarbejde med vore partnere i fremtiden.

Vi er også glade for, at der refereres til behovet for at skabe større kontakt mellem nationale civilsamfundsaktører, baseret i hovedstæder, og lokalt forankrede organisationer, der repræsenterer fattige og marginalisede folk på landet.

Det er netop en af styrkerne i vores mangeårige partnerskab med lokalt baserede organisationer i Nordghana, at vi kan være behjælpelig med den form for kontakt og dermed være med til at kvalificere den nationale debat om udvikling.

Bekæmpelse af ulighed må mere frem i feltet

Det er ikke mindst vigtigt i et land som Ghana, hvor den politiske og økonomiske udvikling på mange måder går i den rigtige retning, men hvor øget ulighed og marginalisering udgør en reel trussel mod de opnåede fremskridt.

Et stærkt civilsamfund kan spille en afgørende rolle i den sammenhæng. I det hele taget ser vi gerne, som påpeget af NGO Forum, at bekæmpelsen af ulighed får en mere prominent rolle i civilsamfundspolitikken.

Svage lokale myndigheder

Det er også positivt, at der fortsat lægges op til CS engagement med duty bearers (myndighedspersoner) for at holde dem ansvarlige over for fattige og marginaliserede befolkningsgrupper.

Det er dog vores erfaring, at de lokale myndigheder ofte er mere svage end decideret uvillige til at leve op til deres forpligtelser.

Forandringsteorien bygger på en antagelse om, at duty bearers reagerer positivt på pres fra civilsamfundet.

Ifølge vore erfaringer er det en antagelse, man er nødt til at have visse forbehold overfor på grund af deres svaghed – også selv om der ikke er tale om situationer, der sædvanligvis betragtes som skrøbelige.

Mere om Ghana Venskabsgrupperne på
http://www.ghanavenskabsgrupperne.dk

Mere om Lene Marie Andreasen på
http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/ny-general-hos-ghana-venskabsgrupperne

Se også om Ghana Sangdagen hos GV på
http://www.ghanavenskabsgrupperne.dk/aktiviteter/ghana-sangdag