Handels- og udviklingsministeren besøgte for nylig Uganda for at tale med landets regering om landets skærpede lov mod homoseksualitet. Men den danske indblanding kan skade Danmarks position i Uganda og Afrika advarer eksperter.
Når Danmark – repræsenteret af handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) – fortæller Ugandas politikere, at deres lov mod homoseksualitet er et skridt i den forkerte retning, gør han måske Danmark en bjørnetjeneste.
Det mener Holger Bernt Hansen, professor emeritus ved Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet ifølge Politiken.
”Det nytter ikke noget, at Mogens Jensen og Danida kommer farende med deres bistandsmillioner og vil bruge dem til at pådutte de afrikanske befolkninger vores værdier. De vil ikke finde sig i det længere,” siger Holger Bernt Hansen ifølge avisen.
Danmark omdirigerede bistand
Da Ugandas præsident Yoweri Museveni i februar underskrev den kontroversielle lov, der bl.a. skærper straffen for homoseksuel aktivitet, reagerede Danmark ved at omdirigere 47 millioner bistandskroner fra at gå til staten til en række civilsamfundsorganisationer.
Den danske – og flere andre landes – indblanding i, hvad der i de afrikanske regeringskontorer ses som interne politiske anliggender, skader Danmarks goodwill hos regeringerne og kan på den måde skade danske virksomheders muligheder på de afrikanske markeder, mener Holger Bernt Hansen og en anden af Danmarks førende Afrika-eksperter Stig Jensen, der er leder af Center for Afrikastudier.
Hos Dansk Industri er man ikke meget for at kommentere Danmarks politik på området. Men Peter Thagesen, der er afsætningspolitisk chef i organisationen siger dog, at vi er nødt til at behandle de afrikanske ledere som ligeværdige partnere.
Mogens Jensen fastholder dog, at det ikke handler om at Danmark vil pådutte nogen noget. Det handler, ifølge ham, om at stå vagt om basale menneskerettigheder og påtale overgreb og forfølgelse af mindretal.
Han påpeger desuden, at flere af de aktivister han mødte på sit nylige besøg i Uganda støttede den danske fremgangsmåde.
Missionerer Danmark?
Debatten om det kloge i at Danmark engagerer sig i andre landes love omkring homoseksuelle har også fyldt lidt her i U-landsnyt.dk. F.eks. skrev Jørgen Harboe i februar et blogindlæg, hvor han bl.a. skrev:
”Alligevel kan jeg godt forstå dem, der kvier sig ved at gøre indsatsen for seksuelle minoriteter til en del af dansk bistandspolitik på linje med kampen mod fattigdom, frihed for sult, alfabetisering, folkesundhed, retsstatsprincipper osv.
For det er jo – desværre – en holdning, som vi i Vesten er ret ene om!
Selv i Europa er der forskel på holdningen til homoseksualitet i nord og syd, øst og vest. Her i Danmark afkriminaliserede vi først homoseksualitet i 1965. Og først i 1976 fik vi samme seksuelle lavalder for bøsser og heteroseksuelle.
Ude i samfundet og i kirken er vi stadig langt, langt fra at se på bøsser og homoseksuelle med samme briller. Den folkelige og religiøse stigmatisering af seksuelle afvigere eksisterer stadig, selv hos os.
Med andre ord: ligeberettigelse for seksuelle minoriteter er et princip, som ganske få mennesker og stater i praksis går ind for, og som vi i Danmark langt fra er færdige med at implementere.
Det er slet ikke universelt accepteret på samme måde som kampen mod fattigdom og retten til rent drikkevand.
Hvis Danmark og danske bistandsorganisationer vil tage det til sig, bør de derfor gøre det som udtryk for en speciel ny dansk erkendelse, vi vil udbrede. Vi vil gerne omvende modtagerlandene og deres befolkninger til at tænke lige som vi er på vej til at gøre, uanset om de – og vi – kan lide det eller ej.
Indsatsen for undertrykte eller forfulgte seksuelle minoriteter er prisværdig og nødvendig. Ofrene dør og flygter fra forfølgelse. Jeg går ind for denne indsats og vil gerne bidrage til den.
Men jeg ser den ikke som en del af den grundlæggende indsats for at forbedre vilkårene for fattige mennesker i de fattige lande.
Der er mere tale om mission og forsøg på omvendelse.”
Læs hele Jørgen Harboes blogindlæg her: http://www.u-landsnyt.dk/blog/7/bistand-til-b-sser