Forholdene på tekstilfabrikkerne i Bangladesh, der producerer meget af vores tøj, er fortsat dårlige. Med støtte til et program, der inspicerer fabrikkerne og støtte til FNs arbejdsorganisation ILO forsøger Danmark at fremme bedre arbejdsforhold.
For et år siden kollapsede fabriksbygningen Rana Plaza i Bangladesh og kostede over 1.000 tekstilarbejdere livet og sårede endnu flere.
Der er siden sket fremskridt i arbejdsforholdene på de bangalske tekstilfabrikker, der bl.a. producerer til danske tøjmærker.
Men ifølge handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) er det ikke nok. Det skriver Udenrigsministeriet på sin hjemmeside torsdag.
Udenrigs-ministeriet skriver videre:
”Det er selvfølgelig ikke godt nok, når der stadig er problemer på bangalske tøjfabrikker. Derfor bevilger jeg 25 millioner kr., der skal bruges til at forbedre forholdene for tekstilarbejdere i Bangladesh og i andre u-lande.”
Inspicerer fabrikkerne
”De 15 millioner kroner går til programmet, Better Work, der løbende laver inspektioner og vurderer om fabrikkerne overholder national lovgivning og internationale konventioner om arbejdstagerrettigheder – og til miljøforbedringer. Programmet er et godt og konstruktivt samarbejde med internationale brands som Nike, Levis og Gap om at forbedre forholdene på tøjfabrikkerne,” siger Mogens Jensen og tilføjer:
”Vi øger også kernebevillingen til FNs arbejdsorganisation, ILO, med 10 millioner kroner i år. For jeg vil gerne slå et slag for beskæftigelsen og arbejdstagerrettigheder på globalt plan – og samtidig bidrage til kampen mod tvangsarbejde, diskrimination og de værste former for børnearbejde.”
”Danmark skal være helt i front med virksomheders globale ansvar. Men der findes ikke noget quick fix i Bangladesh eller i andre fattige ulande med stor tekstilproduktion. Vi kan hjælpe til med at forbedre forholdene i samarbejde med internationale organisationer og alliancer for etisk handel,” siger handels- og udviklingsministeren.
Ønsker større engagement fra danske virksomheder
Kort efter ulykken i Bangladesh for snart et år siden tog Udenrigsministeriet initiativ til at indgå et partnerskab med den danske tøj- og tekstilbranche om at forbedre forholdene på fabrikkerne i Bangladesh.
Partnerskabet førte blandt andet til, at seks store danske tekstilvirksomheder tilsluttede sig den europæiske Accord, der arbejder for at sikre bygnings- og brandsikkerhed på fabrikkerne, skriver ministeriet.
Men handels- og udviklingsminister Mogens Jensen ønsker et større engagement fra virksomheder og erhvervsorganisationer.
”Partnerskabet kan ikke lykkes, hvis ikke virksomhederne lægger et direkte pres på deres forretningspartnere i Bangladesh. Fabriksejerne i Bangladesh skal forstå, at deres internationale kunder vil denne her udvikling. Jeg tror på, at de også er parate til at betale for den.”
Udenrigsministeriet afholder torsdag i samarbejde med Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) et højniveaumøde, der gør status på indsatsen for at forbedre forholdene på tøjfabrikkerne.
Her deltager repræsentanter for bangladeshiske fabriksejere, danske tekstil- og tøjproducenter, erhvervsorganisationer, fagforeninger og myndigheder.