Stemmerne tælles efter fredeligt valg i Afghanistan

Laurits Holdt

Afghanistans præsidentvalg lørdag foregik overvejende fredeligt og uden angreb fra Taliban. Vi skal vente en uge på resultatet og der bliver muligvis en anden valgrunde. Flere ser det dog som en sejr i sig selv, at valget forløb uden voldsepisoder.

Præsidentvalget i Afghanistan lørdag forløb bedre end mange har forestillet sig. Over 50 procent af vælgerne – omkring syv millioner – trodsede Talibans trusler og det kolde og våde vejr og afgav deres stemme. Det er omtrent dobbelt så mange som stemte ved det seneste valg i 2009, skriver BBC søndag.

Stemmerne er nu ved at blive talt op og foreløbige resultater kan komme inden for få dage. Det endelige resultat forventes dog først at ligge klar i næste weekend – en uge efter valget.

Otte kandidater – tre mulige vindere

Der er otte kandidater til præsidentposten. Men ifølge BBC er der kun tre, der ses som mulige vindere. Det er de to forhenværende udenrigsministre Abdullah Abdullah og Zalmai Rassoul og forhenværende finansminister Ashraf Ghani Ahmadzai.

Hvis ikke en af kandidaterne får 50 procent eller flere af stemmerne, så skal holdes en anden valgrunde.

BBC rapporterer, at der er en god stemning på gaden i Kabul. En stemning af, at befolkningen har vundet valget ved at valget forløb fredeligt – på trods af trusler om vold fra Taliban.

Om Taliban rent faktisk holdt sig til trusler eller om den islamistiske bevægelse rent faktisk forsøgte at angribe valget, foreligger der ikke umiddelbart oplysninger om. Op mod 350.000 soldater og politifolk var udkommanderet til at bevogte valget.

Nuværende præsident kunne ikke stille op

Den nuværende præsident Hamid Karzai, er ikke blandt kandidaterne til valget. Han har siddet på posten i to perioder og kan derfor ifølge landets grundlov ikke stille op igen.

Valget bliver dermed det første demokratiske regeringsskifte i Afghanistans historie.

Nok har valget været fredeligt men der har dog været en del rapporter om uregelmæssigheder.

Landets valgklage-kommission, Electoral Complaints Commission, havde søndag modtaget flere end 1.200 klager over valget. Klagerne handler f.eks. om stemmesteder, der åbnede for sent, mangler på stemmesedler, opfordringer til at stemme på bestemte kandidater og dårlig behandling af valgtilforordnede.