Danmark sender transportfly til Den Centralafrikanske Republik

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Folketinget har torsdag sagt ja til at sende et transportfly til Den Centralafrikanske Republik (CAR). Bidraget til CAR sker på baggrund af en anmodning fra FN om støtte til stabiliseringen af landet.

Danmark er klar med et militært bidrag til at støtte FN’s indsats i Den Centralafrikanske Republik. Det oplyser udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

Folketinget har sagt ja til, at det C-130J-transportfly, der lige nu er stillet til rådighed for MINUSMA i Mali, tillige stilles til rådighed for FN’s indsats i Den Centralafrikanske Republik, da FN har efterspurgt netop dette danske militære bidrag.

Volden eksploderede i Den Centralafrikanske Republik i begyndelsen af december. Siden har bevæbnede kristne og muslimske grupper angrebet hinanden og civile. Især grupper fra det kristne flertal, de såkaldte anti-balaka, er aktive.

Konflikten har kostet tusindvis af mennesker livet og har fået yderligere titusinder til at flygte ud af landet. Ifølge FN har 1,3 millioner mennesker, svarende til en fjerdedel af befolkningen, brug for hjælp.

FN-resolution på vej

Onsdag oplyste politiet i landet, at mindst 30 mennesker var dræbt og 10 såret i nye kampe mellem rivaliserende militser. De fleste af ofrene var civile, som blev ramt af vildfarne kugler i byen Dekoa, skriver BBC.

”Situationen i den Central Afrikanske Republik er meget alvorlig. Jeg er derfor glad for, at Folketinget i dag har godkendt et dansk militært bidrag til indsatsen i landet”, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

”Det er glædeligt, at FN’s Sikkerhedsråd snart kan forventes at vedtage en resolution om oprettelsen af en fredsbevarende FN-operation i Den Centralafrikanske Republik. Danmark bliver dermed blandt de første – hvis ikke de allerførste – bidragsydere til arbejdet med at oprette FN’s nye fredsbevarende operation.”

Det danske bidrag i Den Centralafrikanske Republik skal ses i sammenhæng med opgaven i MINUSMA, og der er ikke tale om en omlægning af den danske deployering til Mali. Bidragets udsendelsesperiode vil derfor følge udsendelsesperioden for det danske bidrag til MINUSMA, som er 5 måneder fra den 1. februar 2014.

Transportopgaverne vil fortrinsvis omfatte transport af forsyninger personel og materiel, herunder farligt gods, mellem lande i regionen og CAR. Transportflybidraget vil forblive under FN kommando uanset opgaverne, og den danske forsvarschef bevarer fuld kommando.

http://um.dk/da/politik-og-diplomati/nyhederogpublikationer/udenrigspolitiske-nyheder/newsdisplaypage.aspx?newsID=438044C6-D56B-4EA1-8404-5290DEA60ED1

http://www.bbc.com/news/world-africa-26963401