Voldsspiralen i Sydsudan og særligt angrebene mod civile skal stoppe omgående, lyder det fra FN’s Sikkerhedsråd. Ellers risikerer både regering og oprørere sanktioner.
FN’s Sikkerhedsråd er klar til at indføre sanktioner mod de stridende parter i Sydsudan, hvis drab og angreb på civile ikke omgående hører op.
Det sker efter, at Rådet er blevet briefet om udviklingen i Sydsudan, hvor et stigende antal angreb på civile vækker dyb international bekymring.
Den 17. april blev over 200 mennesker dræbt og mindst 400 såret ved et angreb i byen Bentiu. Blandt de dræbte var også kvinder og børn. FN mener, at sydsudanske oprørere stod bag.
Ligeledes i sidste uge blev over 50 civile dræbt, selv om de havde søgt tilflugt på en FN-base i byen Bor.
Syg voldscyklus
Chefen for FN’s fredsbevarende styrker, Hervé Ladsous, betegner drabene på civile som helt uacceptabelt.
”Denne syge voldscyklus, som begyndte 15. december sidste år, skal stoppe omgående,” siger Ladsous ifølge det sydafrikanske SABC News.
”Hvis der ikke er alvorlige konsekvenser, der kan få parterne til at stoppe volden og indlede meningsfulde forhandlinger og en fredsproces, vil tabstallet blandt uskyldige civile fortsætte med at stige,” siger han.
Kina, som har investeret massivt i Sydsudans olieindustri, har ikke givet udtryk for, hvorvidt det bakker op om sanktioner mod landet.
Bentiu centrum for uroligheder
Bentiu har flere gange været centrum for voldsomme magtkampe mellem de stridende parter i løbet af de fire måneder, den nuværende konflikt i Sydsudan har raset.
Konflikten brød ud efter præsident Salva Kiir beskyldte sin tidligere vicepræsident Riek Machar for at have planlagt et kup mod ham.
Efterfølgende gjorde Machar et forsøg på at vælte præsident Kiir. Hans styrker indtog Bentiu i januar, men blev hurtigt smidt på porten af regeringshæren.
FN har omkring 8000 fredsbevarende soldater i Sydsudan. En del af dem befinder sig på en base i Bentiu, hvor cirka 10.000 mennesker har søgt tilflugt, siden kampene brød ud i december.