Udenrigstjenesten skal satse mere på de store vækstlande

Forfatter billede

Medarbejderne i Udenrigsministeriet fik onsdag besked på, at det danske diplomati det næste år vil være genstand for en analyse, som skal ende ud i en ny struktur.

Det kan betyde, at Danmark kommer til at lukke ambassader i Europa og i stedet vil prioritere at være til stede på nye vækstmarkeder som eksempelvis Kina, Brasilien og Indien – samt i Burma.

”I en verden under hastig forandring skal vi hele tiden spørge os selv, om vi er til stede de rigtige steder og på den rigtige måde. Det spørgsmål tager vi nu op i det kommende år,” siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF), mens europaminister Nicolai Wammen (S) pointerer, at skattekronerne skal udnyttes bedst muligt.

Sammen med handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og udviklingsminister Christian Friis Bach (R) stilllede de onsdag op til stormøde for Udenrigs-ministeriets medarbejdere, som efterlyser nye prioriteringer efter omfattende besparelser i ministeriet.

Af det politikpapir, som blev fremlagt for medarbejderne, fremgår det, at besparelserne er kommet for at blive, og at Arktis vil stå centralt i dansk udenrigspolitik. Også menneskerettigheder, grøn vækst og nye eksportmarkeder som Vietnam er på prioriteringslisten.