De ti værste lande at være mor og barn i har alle konflikter og naturkatastrofer tæt inde på livet. Der er langt flere ofre blandt kvinder og børn i en konflikt, end der er blandt soldaterne. Det viser Red Barnets årlige State of the World’s Mothers Report.
På søndag hylder vi verdens mødre, når det er mors dag. Men mange steder på kloden er mødre og børns lykke og velbefindende overskygget af krig og konflikt, skriver Red Barnet i en pressemeddelelse.
Red Barnet udgav tirsdag State of the World’s Mothers Report, der rangerer 178 lande efter, hvor det er henholdsvis sikrest og farligst at blive født og være mor. De ti nederste lande på listen er alle konfliktramte.
Høj dødelighed er uacceptabel
I år fokuserer rapporten på mødre og børn i konflikt- og katastroferamte lande. De ti værste lande at være mor og barn i har alle konflikter og natur-katastrofer tæt inde på livet.
Samtlige ti lande har været konfliktramte inden for de seneste 15 år, mens seks af landene har oplevet en naturkatastrofe.
”Sammenhængen mellem lande i konflikt- og katastrofesituationer og høj dødelighed blandt mødre og børn er indlysende og uacceptabel”, siger Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet Danmark.
”Over hele verden tegner der sig det samme billede: Kvinder og børn er de mest udsatte, når en konflikt eller en katastrofe rammer. I krigshærgede lande dør tusindvis af kvinder og børn hvert år. Der er langt flere ofre blandt kvinder og børn end blandt dem, der bærer våbnene,” siger Mimi Jakobsen.
Værst i skrøbelige stater
Hver dag dør 800 mødre og 18.000 børn under fem år af årsager som underernæring, diarré, malaria og lungebetændelse; årsager, vi kunne have forhindret.
Over halvdelen af dødsfaldene sker i såkaldt skrøbelige stater, som er præget af konflikt og katastrofer.
Nederst på listen over, hvor det er bedst og værst at være mor og barn, ligger SOMALIA.
”Børn og deres mødre dør i situationer, som ellers er relativt ufarlige. Og de dør af sygdomme, som er enkle at behandle. Rapporten bekræfter os i, at adgang til sundhedsservice og medicin i skrøbelige stater er fuldstændig afgørende for, at flere og flere mødre og børn overlever i fremtiden,” siger Mimi Jakobsen.
Sundhed nytter
SYRIEN er et af de lande, der er hårdest ramt af konflikt. Men på grund af manglende adgang til landet og præcis information om befolkningens tilstand, er Syriens placering på Red Barnets liste stort set uændret i forhold til sidste år.
I 2013 var Syrien nummer 112 ud af 176 lande. I 2014 er Syrien nummer 115 ud af 178.
Det samme gælder for mødre og børn i FILIPPINERNE, som blev påvirkede af tyfonen Haiyans hærgen. Selv om det ikke kan aflæses på 2014-listen, vil det fjernøstlige ø-riges beskadigede sundhedssektor give udslag på næste års liste.
På listen finder vi også eksempler på lande, der har gennemgået en positiv udvikling. AFGHANISTAN er et godt eksempel på, at det nytter at sætte ind på sundhedsområdet. For tre år siden lå landet sidst på listen – i år placerer det sig som nummer 146 ud af 178.
Danmarks placering
Da Red Barnets rapport udkom første gang i år 2000, opregnede den 106 lande. Fjorten år senere er landene på listen blevet til 178.
Danmark har altid været i top-10 men aldrig toppet listen. Det har Sverige til gengæld gjort otte gange, Norge fire gange og Finland to gange.
Ligesom sidste år placerer Danmark sig i 2014 på en sjetteplads.
Se hele listen og læs rapporten her: http://www.savethechildrenweb.org/SOWM-GLOBAL-2014/#6