Lidegaard: Glem ikke Syrien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) besøger mandag til torsdag (12.05-15.05) Cypern og Tyrkiet, herunder skibene Esbern Snare og ARK Futura, der leder fjernelsen af de kemiske våben fra Syrien, ligesom han gæster syriske flygtningelejre i det sydlige Tyrkiet.

Formålet med turen er dels at sætte fokus på situationen i Syrien og de danske bidrag, dels møder med den tyrkiske udenrigsminister og den syriske oppositionskoalition, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse søndag

Lidegaard siger op til besøget:

”Over 150.000 dræbte. 2,7 millioner flygtninge, 6,5 millioner fordrevne inde i Syrien og 9,3 millioner i humanitær nød. Det er tal, der taler deres klare sprog om den katastrofe, der fortsat foregår i Syrien”.

Vi må ikke glemme Syrien og det syriske folks daglige lidelser, selv om der ikke er nemme eller hurtige løsninger på konflikten”.

Derfor gør Danmark hvad vi kan for at hjælpe. Vi støtter forbedring af levevilkårene i de områder, der er kontrolleret af den moderate opposition, og vi har givet massiv humanitær bistand”.

“Det er vigtigt for mig at komme ned og se, hvad vi gør, tale med de mennesker, der prøver at skabe et nyt og bedre Syrien eller som er flygtet. Jeg er klar til at fortsætte Danmarks støtte og se på, hvad vi skal gøre mere af”.

Udenrigsministeren fortsætter:

“Danmark har deltaget i verdenssamfundets arbejde med at forhindre, at Assad-regimet igen fremstiller og benytter kemiske våben”.

“De danske skibe og mandskabet ombord har gjort en fremragende og professionel indsats med at få de frygtelige kemiske våben ud af Syrien. De har sat fingeraftryk på en vanskelig mission”.

“Nu skal den sidste mængde ud, og det skal den syriske regering levere hurtigst muligt. Det er det budskab jeg bringer med – også fra mit besøg i sidste uge i Washington”.

Mødes med den syriske opposition i Istanbul

Udenrigsministeren besøger Cypern og de to danske skibe i den dansk-ledede maritime del af FN-OPCW-missionen, der er ved at fjerne det syriske regimes kemiske våben.

De danske skibe har spillet en stor rolle i, at over 90 pct. af de kemiske våben er fjernet.

Udenrigsministeren besøger desuden både det sydlige Tyrkiet og Istanbul for at mødes med den syriske oppositionskoalition, repræsentanter for det syriske civilsamfund og de indsatser Danmark støtter, samt de syriske flygtninge i en lejr i det sydlige Tyrkiet.

Danmark har siden konfliktens start givet over 680 millioner kr. i humanitær bistand og ca. 100 millioner kroner i støtte hovedsageligt til de områder i Syrien, der er kontrolleret af den moderate opposition.

Den støtte er bl.a. gået til at støtte rets- og politisektoren, levering af basale serviceydelser, samt civilsamfundet.

Derudover mødes udenrigsministeren med den tyrkiske udenrigsminister, Ahmet Davutoglu, for at drøfte det bilaterale forhold, situationen i regionen og Tyrkiets optagelsesforhandlinger med EU.