Kenya kan vise vejen til klimatilpasning

Forfatter billede

En undersøgelse af klimaændringernes effekt på landbrug og fødevaresikkerhed i Kenya viser, at landet vil blive hårdt ramt af tørke og højere temperaturer – men også, at landet går foran på klimatilpasning til inspiration for andre udviklingslande.  

Ifølge National Climate Change Action Plan (NCCAP) for 2013-2017, er Kenya særligt sårbar overfor klimaforandringer, hvilket fremmer nødvendigheden af at udvikle en hurtig og langsigtet handlingsplan for klimatilpasning.

Det såkaldte Famine Early Warning Systems (FEWS NET) forventede, at de lange regnskyl fra marts til maj 2014 ville være henholdsvist ”normal- til under normal” i den samlede nedbørsmængde, viste regnskyllene i stedet at være” få og uregelmæssige – karakteriseret af ujævn og pletvis fald.”

Ifølge FEWS er ”fødevaresikkerheden mellem juli og september vil blive forværret bl.a. som følge af gradvis stigning af priser på majsafgrøder og mindre udbud.”

MP William Cheptumo fra Baringo County, opfordrer regeringen til at iværksætte initiativer, der kan imødekomme den truede fødevaremangel og sult.

Hele 75 % af den kenyanske arbejdsstyrke er beskæftiget inden for landbrugssektoren – en sektor, der ventes at blive ramt af enorme udfordringer på grund af klimaforandringer, skriver the International Food Policy Research Institute (IFPRI). 

Det varmere klima forventes også at betyde store finansielle omkostninger for Kenya, hvor regeringen allerede har tilsidesat 6.8 millioner USD til at dække potentielle katastrofer – særligt i relation til tørkeramte områder.

Ifølge en IFPRI rapport udgivet september 2013, er der også indikatorer, der peger på, at de varmere temperaturer kan åbne muligheder for kornproduktion i nye landområder i Kenya, der ikke tidligere var egnede til at dyrke korn.

Løsninger

Ifølge flere eksperter findes der en række løsninger på Kenyas klimaudfordringer. Men myndigheder skal mobiliseres til at træffe de rigtige beslutninger og etablere en god dialog bønderne.

“Politikere på nationalt og lokalt plan bliver nødt til at finde løsninger og strategier, der kan imødekomme de udfordringer, befolkningen står overfor – især for dem, der vil blive hårdest ramt.” siger Evans Kituyi, senior specialist hos the International Development Research Centre (IDRC).

“Én mulighed er at hjælpe bønderne med at flytte til nye områder, hvor det er nemmere at dyrke afgrøder. En anden er at være med til at udvikle alternative afgrøder at gro på de nuværende jorde,” siger Michael Waithaka, medforfatter af rapporten og leder af Policy Analysis and Advocacy Program at (ASARECA).

Information og formidling om klima- og vejrforhold til bønderne er afgørende. I lokale samfund med kvæghold, hvor dyrene bliver dræbt under tørkeperioder, kan myndigheder give dem adgang til information om fx bedre græsningssystemer og mere alsidige former for kvæghold.  

“En politik kunne fx være at sikre bønderne adgang til mikro-lån. Vi må forsikre folk om, at der er et sikkerhedsnet, der kan hjælpe med tab og risici i forbindelse med deres landbrug og de negative effekter af klimaforandringerne,” siger James Kinyangi, regional programleder for Climate Change Agriculture and Food Security (CCAFS).

Mens videnskaben er nået langt med at udvikle nye løsninger, såsom tørke-resistente afgrøder, kalder andre eksperter nødvendigheden af konstant og kontinuerlig innovation.  

“Produktion af tørkeresistente afgrøder helt fundamental. Forskerne bliver nødt til at komme op med nye løsninger hele tiden, der kan løse både nuværende og fremtidige problemer.” siger Kituyi. 

Regeringen har i regionen etableret såkalte “Climate Smart Villages”, støttet af CCAFS. I Kenya blev klima-landsbyerne bygget i 2011 i den vestlige Nyando Basin region. Her eksperimenteres bl.a. med at fremskride drægtighed hos geder, udvikle sygdomsresistente får og kyllinger og forbedre kassavaafgrøder, der er resistente overfor dødelige vira i regionen.

International stilstand 

“Eftersom verdenssamfundets politiske indsats for at bremse CO2-udledninger er i stilstand, fortjener Kenyas lederskab på klimatilpasning international opmærksomhed.” siger James Kinyangi.

Eksperter advarer om, at der til stadighed ikke gøres tilstrækkeligt for at imødekomme klimaforandringerne. Ifølge en rapport fra Verdensbanken udgivet i juni 2013, Turn down the heat, kan en 4 graders global opvarmning sætte både fødevaresikkerhed og økonomisk udvikling på spil henover det afrikanske kontinent.

Det estimeres, at den årlige nedbør i 2080 kan falde med 30 % i det sydlige Afrika, mens det østlige Afrika kan forvente stigende nedbørsmængder. Tørke henover Afrika kan i 2040 føre til, at bønder mister 40-80 % af deres afgrødejord til majs, hirse og durra. 

KILDE: IRIN

Læs artiklen her: http://www.irinnews.org/report/100115/kenya-can-lead-on-climate-change-adaptation