Hvor klimavenligt bliver det nye Europa-parlament?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk

De højrenationale partier gik frem ved gårsdagens valg, og det er næppe godt for EU’s klimaambitioner, men alligevel er det sandsynligvis status quo for klimapolitikken i Europa.

Danmark bidrager næppe med at gøre Europa-parlamentet mere miljø- og klimavenligt. Det hold, vi har sendt til Bruxelles ved gårsdagens afstemning, vil næppe være mere grønt end det foregående.

Valgets store sejrherre, Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, har ifølge en opgørelse fra Climate Action Network (CAN) stemt ringest af alle de danske repræsentanter i forhold til at bekæmpe klimaforandringer.

Miljønetværket CAN har undersøgt, hvordan parlamentarikere, lande og grupper i Europa-parlamentet stemmer i vigtige beslutninger med betydning for miljø og klima. I opgørelsen får Morten Messerschmidt vurderingen ”meget dårligt”.

Socialistisk Folkeparti, Socialdemokraterne og Folkebevægelsen mod EU klarer sig rigtigt godt i målingen fra CAN, mens Venstre og Konservatives kandidater præsterer hæderligt.

Danmark mister en enkelt repræsentant i den grønne gruppe i parlamentet, selv om Margrethe Auken var meget tæt på at hive to mandater hjem til SF, der er repræsenteret i gruppen.

Det ene mandat til både Bendt Bendtsen fra De Konservative samt De Radikales Morten Helveg Petersen er sandsynligvis ligeledes sundt for kampen mod klimaforandringer i EU, da de sandsynligvis vil forsøge at skubbe deres respektive grupper i en mere klimavenlig retning.   

Den grønne gruppe bevarer styrken

En endelig opgørelse af mandater fra de forskellige lande er ikke helt færdig, men det overordnede billede ud fra de foreløbige resultater viser, at den grønne dagsorden i Europa næppe vil opleve de helt store omvæltninger.

Den grønne gruppe, der præsterer bedst i EU i forhold til at beskytte miljø og klima, bevarer nogenlunde styrken i parlamentet, selv om de ser ud til at tabe 3 mandater. Det kan dog ændre sig til fremgang, når de endelige konstellationer falder på plads i parlamentet.

Den store kristenkonservative gruppe, der ifølge CAN’s tal præsterer dårligt i klimaspørgsmål, bliver reduceret fra 265 til 212 ifølge de foreløbige resultater. Den mere klimavenlige socialdemokratiske gruppe opnår derimod nogenlunde samme resultat som sidst.

Den venstreorienterede gruppe GUE/NGL, der bl. a. tæller Folkebevægelsen mod EU, går frem med 7 mandater. Gruppen bliver af CAN vurderet til at have en ”god” politik for klimaet, men lige en tak ringere end den grønne gruppe og socialdemokraterne.

Den store liberale gruppe, hvor Venstre og De Radikale hører til, er i samme kategori, og de mister 12 mandater.

Avisernes forsider har været meget præget af den store fremgang til højrenationale og EU-skeptiske partier, men det er endnu usikkert, hvordan de vil gruppere sig i det nye parlament, heriblandt hvilken gruppe Dansk Folkeparti vil deltage i.

Flere af dem er dog næppe godt nyt for tilhængere af en styrket kamp mod klimaforandringer i Europaparlamentet.

Klimaskeptikere vinder stort i Storbritannien

Den helt store vinder i Storbritannien, United Kingdom Independent Party, bliver det største britiske parti med 27% af stemmerne og 23 mandater. Partiets formand, Nigel Farage, har åbent erklæret, at han tvivler på, at den globale opvarmning er menneskeskabt.  

Det højrenationale franske parti Front Nationale vandt ligeledes en jordskredsejr, og ifølge opgørelsen fra CAN har de en ringe statistik i forhold til at dæmpe den globale opvarmning.

Derimod er en af de andre EU-skeptiske valgvindere ikke nødvendigvis dårligt nyt for klimapolitikken i EU. Den italienske Femstjernede Bevægelse med en komiker i spidsen bragede ind i parlamentet som det næststørste parti med 17 mandater.

Til trods for, at de somme tider bliver sammenlignet med andre populistiske EU-skeptiske partier, har de faktisk markeret sig med en stærk stemme for miljø- og klimabeskyttelse. Da de ikke tidligere har været repræsenteret i EU kan man dog ikke bedømme dem ud fra tidligere resultater.

Det venstreorienterede græske parti, Syriza, vandt en storsejr i Grækenland og får nu 7 mandater. Det ene mandat, de har haft hidtil, har præsteret fint i klimaspørgsmål.

Noget af fremgangen for klimaskeptikerne i Storbritannien opvejes lidt af, at Labour er gået betragteligt frem i forhold til De Konservative. Ifølge CAN’s undersøgelse klarer det britiske arbejderparti sig betydeligt bedre i klimakampen end det nuværende konservative regeringsparti. Desuden har de britiske Grønne fået et ekstra mandat.

Flere andre lande som Sverige, Spanien og Portugal sender også stærke hold med miljø og klima højt på dagsordenen.

Store miljø- og klima beslutninger skal træffes

Det nye Europa-parlament står foran nogle vigtige beslutninger på miljø- og klimaområdet. Først og fremmest skal man arbejde med europæiske klimamål frem mod klimaforhandlingerne i Paris i 2015. Her forventes det, at en bindende, international aftale om reduktion af kulstof bliver vedtaget. Den skal erstatte Kyoto-protokollen og målet er at holde temperaturstigningerne under 2 grader i dette århundrede.

Derudover bliver der arbejdet med en ressourcestrategi frem mod 2020. Formålet er at sikre en økonomisk vækst, der ikke slider på klima og miljø. Her taler man om en såkaldt ”dobbelt afkobling”. Den økonomisk vækst skal afkobles fra et øget ressourceforbrug og dermed fra yderligere belastning af miljøet.

Desuden skal parlamentet arbejde med en frihandelsaftale mellem EU og USA, som flere miljøorganisationer advarer imod. De mener, at aftalen risikerer at reducere miljøstandarder i Europa i bestræbelserne på at fjerne handelsbarrierer og harmonisere standarder.

Lidt over halvdelen af de stemmeberettigede danskere stemte ved søndagens valg. Andelen af europæere, der stemte, bliver næppe over 45%. Måske det ville hjælpe, hvis journalister i højere grad rapporterede, hvordan vores repræsentanter reelt stemmer i Bruxelles i vigtige afstemninger.

Se opgørelse over EU-parlamentarikeres klimapræstationer her: http://caneurope.org/voteforclimateaction/index.php?gktab=3