Nu skal det koste penge at samle penge ind

Laurits Holdt

Af Laurits Holdt, U-landsnyt.dk

Folketinget har vedtaget en ny lov om indsamlinger, der skal give større gennemsigtighed og bedre mulighed for kontrol. Loven skal administreres af en nyoprettet instans, Indsamlingsnævnet. Og så kommer det til at koste penge at få lov at samle ind.

Den hidtidige indsamlingslov var fra 1971 og havde naturligvis ikke taget højde for den måde, som mange indsamlinger i dag fungerer på – f.eks. ved hjælp af internettet, sociale medier og sms. Derfor var der behov for en ny og opdateret lov.

I den nye lov ligger der bl.a. at der skal oprettes et Indsamlingsnævn, der skal bestå af en formand og fire medlemmer, som alle udpeges af justitsministeren. Formanden skal være jurist.

To medlemmer udnævnes efter indstilling fra ISOBRO, Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, et medlem udnævnes efter indstilling fra Dansk Erhverv og et medlem udnævnes efter indstilling fra Forbrugerrådet.

Nævnet får til opgave at sige ja eller nej til ansøgninger om tilladelse til indsamlinger. Det får en vis pondus i det dets afgørelser ikke kan indbringes for andre myndigheder.

Et af formålene med den nye lov er, at skabe mere gennemsigtighed og åbenhed i forbindelse med indsamlinger. Derfor skal alle oplysninger om anmeldte indsamlinger lægges på indsamlingsnævnets hjemmeside. Det samme gælder regnskaber for indsamlinger.

Nævnet skal også stå for de administrative opgaver i forbindelse med indsamlinger og overtager også politiets opgaver i forbindelse med indsamlinger.

Det kommer til at koste penge at få lov til at samle ind:

  • 1.000 kr. i forbindelse med indgivelse af anmeldelse om indsamling.
  • 3.000 kr. årligt, hvis organisationen er godkendt af skatteministeren som berettiget til at modtage gaver, som kan fradrages ved indkomstopgørelsen.
  • 45.000 kr. i forbindelse med indgivelse af ansøgning om en 3-årig tilladelse til landsdækkende husindsamling.
  • 22.500 kr. i forbindelse med indgivelse af ansøgning om regional husindsamling.
  • 15.000 kr. i forbindelse med indgivelse af ansøgning om enkeltstående husindsamling.
  • 6.000 kr. i forbindelse med indgivelse af ansøgning om landsdækkende gadeindsamling.
  • 3.000 kr. i forbindelse med indgivelse af ansøgning om regional gadeindsamling.

Læs hele loven på Folketingets hjemmeside (PDF, 3 sider)