Partibesøg fra Bhutan og Nepal: Fra grundlovsdag til folkemøde

Forfatter billede

Delegationer fra Bhutan og Nepal skal studere det danske demokrati på nært hold, når de i denne måned gæster Danmark. Bl.a. deltager de i Folkemødet på Bornholm 12.-15 juni og i markeringen af Grundlovsdag.

Institut for Flerpartisamarbejde/DIPD er i dagene 3.-15. juni vært for 25 medlemmer fra 11 politiske partier i Bhutan og Nepal.

Besøget er en del af et langsigtet samarbejde med de politiske partier i de to Himalaya-lande for at styrke flerpartisamarbejdet, skriver instituttet i en pressemeddelelse.

Formålet er at vise det danske demokrati ”in action”, med henblik på at inspirere gæsterne til at afprøve nogle af de idéer, som måske kan bidrage til at styrke den demokratiske udvikling i deres egne lande.

Delegationen fra Bhutan lander den 3. juni og starter programmet med at opleve fejringen af Grundlovsdag som gæster hos de danske politiske partier. Dette følges op med en dag hos partiernes lokalafdelinger.

Delegationen fra Nepal lander den 8. juni, og de to delegationer vil derefter sammen deltage i en række demokrati-seminarer, som er nærmere beskrevet i vedlagte program. Her vil akademikere og politikere dække forskellige temaer.

Som afslutning på studieturen tilbringer de to delegationer fredag den 13. juni på Bornholm for at opleve Folkemødet som en ny dimension i det puslespil af institutioner og processer, som tilsammen karakteriserer det danske demokrati.

To forskellige demokratiske historier

DIPD har tidligere gennemført tilsvarende studieture for sine partnere. På baggrund af disse erfaringer er det vigtigt for Institut for Flerpartisamarbejde/DIPD at slå fast:

’’At man hverken kan eller skal kopiere det danske demokrati ukritisk, men visse aspekter kan bruges som inspiration til at fremme udviklingen af politiske partier og flerpartisystemer ude i verden. Især hvis vi er parate til at diskutere de store udfordringer, som vores eget demokrati konfronteres med i disse år.”

Selv om delegationens deltagere kommer fra to lande i Himalaya-regionen, som er naboer, repræsenterer Bhutan og Nepal to meget forskellige historier om den demokratiske udvikling generelt, og også meget forskellige måder at indrettet elementerne i det partipolitiske system på.

Nepal er i gang med at opbygge et nyt parlamentarisk flerparti-demokrati efter mange år præget af voldelige konflikter. I Bhutan har kongen givet demokratiet tilbage til folket, og for første gang i landets historie spiller politiske partier nu en afgørende rolle.

Trods store forskelle de to lande imellem har det vist sig, at begge landes politiske partier har lyst til at lære af de danske politiske partiers erfaringer.

Derfor gennemføres besøget i tæt samarbejde med folkevalgte, sekretariatsansatte, medlemmer og frivillige fra de danske politiske partier.

Læs mere på www.dipd.dk og http://dipd.dk/2014/06/strengthening-democracy-in-the-himalayas