Danmark sælger for 2,2 mia. varer og ydelser til FN

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Onsdag og torsdag har danske og nordiske virksomheder mulighed for at møde indkøbere fra FN i FN-byen i København på UN Procurement Seminar 2014. Det forventes at 200 virksomheder vil deltage i seminaret, der er det første af sin art i Danmark.

Onsdag åbner handels- og udviklingsminister Mogens Jensen i FN-byen det hidtil største erhvervsseminar på dansk grund for salg af varer til FN – UN Procurement Seminar 2014.

Mere end 200 deltagere forventes at troppe op i Københavns Nordhavn for at drøfte behov og forretningsmuligheder for FNs indkøb af udstyr til alt fra fredsbevarende operationer til humanitære indsatser. Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag.

FN-systemet indkøber årligt varer og tjenester for mere end 80 mia. kr., hvilket er en tredobling over det sidste årti. Heraf solgte Danmark for 2,2 mia. kr. til FN i 2012.

Danske virksomheder sælger typisk varer som vacciner og medicinsk udstyr, myggenet, transportudstyr og motorkøretøjer, køleudstyr, farmaceutiske produkter, IT og kontorartikler samt møbler. Af services er langt den største del af den danske indtjening på fragt- og transportservices men vi sælger også konsulentbistand til f.eks minerydningsopgaver.

Der anslås at være et betydeligt potentiale for danske leverandører. Det gælder eksempelvis indkøb af miljørådgivning, bygge- og ingeniørrådgivning samt markedsføring og informationsydelser. Herudover er der i FN-regi et stort behov for vandteknologi og løsninger til levering af rent drikkevand, hedder det i pressemeddelelsen.

Seminaret åbnes kl. 9.30, hvorefter Mogens Jensen mødes med tre danske virksomheder, der udstiller deres løsninger og ser gode muligheder for øget salg til FN. Udover 15 af FNs underorganisationer og bl.a. Verdensbanken deltager 153 virksomheder fra primært Danmark men også Norge, Sverige og Island i det fællesnordiske arrangement, som organiseres af Udenrigsministeriet og DI i samarbejde med FN-byen.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen udtaler:

“Danske virksomheder bidrager gennem salg af deres løsninger til FN med at løfte mange vigtige udviklingsudfordringer. Det handler om at bidrage til en bæredygtig udvikling og sikre bedre levevilkår i udviklingslandene. For at FN kan udføre alle de værdsatte indsatser rundt omkring i verden skal vaccinerne være af høj kvalitet og nå frem til de rigtige på effektiv vis, kvaliteten af indsatserne skal være i top, og der skal være fødevarer nok til de sultramte. Her har danske virksomheder en vigtig rolle at spille til gavn for mennesker i nød. Det kommercielle samarbejde gavner samtidig danske arbejdspladser”.

København er den 6. største FN-by i verden med otte FN-organisationer. Det er første gang, et sådan seminar afholdes i FN-byen, som åbnede den 4. juli 2013.

Læs mere om UN Procurement Seminar 2014