Donorer i lande som Kuwait, Qatar, Jordan og Saudi-Arabien har finansieret terrorgruppen ISIS, som i disse dage rykker tættere på den irakiske hovedstad, Bagdad. Golflande støttede gruppen som modvægt mod Syriens præsident Assad.
Den yderliggående gruppe ISIS (Den Islamiske Stat i Irak og Syrien), som truer med at kaste Irak ud i en ny voldsspiral, er i årevis blevet finansieret af rigmænd i lande som Qatar, Kuwait og Saudi-Arabien.
Det skriver flere internationale medier.
ISIS har gennem længere tid kæmper mod præsident Bashar al-Assads regime i Syrien.
Den kamp har donorer i flere af nabolandene støttet, fordi Assad, striden mellem sunnier og shiaer samt den stigende iranske indflydelse i regionen umiddelbart lignede en større trussel end ekstremisterne i ISIS, skriver den amerikanske netavis The Daily Beast.
Flere af golflandene støtter grupper som ISIS, fordi de føler sig forpligtet til at hjælpe med at beskytte sunnimuslimer mod Assadregimet.
”Alle ved, at pengene går gennem Kuwait, og at det kommer fra Den Arabiske Golf,” siger Andrew Tabler, senior fellow ved Washington Institute for Near East Policy, til The Daily Beast.
En af verdens rigeste terrorgrupper
En nylig rapport fra det amerikanske Council on Foreign Relations nævnte, at støtter i regionen, herunder også Jordan, Syrien og Saudi-Arabien, tidligere har givet ISIS størstedelen af den økonomiske støtte, gruppen har fået.
Eksperter siger ifølge rapporten, at ISIS får det meste af sin indtægt fra smugleri, afpresning og anden form for kriminalitet.
Således gjorde ISIS sig selv til en af verdens rigeste terrorgrupper, da gruppen i sidste uge formåede at stjæle 429 millioner dollar (næsten 2,4 milliarder kroner) fra centralbanken i byen Mosul.
Desuden har de angiveligt en god biindtægt fra salg af olie fra det nordlige Syrien, som ISIS kontrollerer dele af.
I Irak har gruppen har ikke kun taget enorme summer fra den irakiske stat, men også meget af det militære isenkram, som USA har forsynet regeringen med.
Aaron Zelin, fellow ved Washington Institute for Near East Policy, siger til International Business Times, at de mange penge, som ISIS har fået fingre i, med stor sikkerhed vil blive brugt på en yderligere styrkelse af gruppen militært.
”Men de skal også være med til at gennemføre gruppens kampagne for at vinde hjerter og sind,” siger Aaron Zelin og understreger, at det kan gøre ISIS endnu vanskeligere at fordrive fra Irak på et senere tidspunkt.