Da oprørere forleden indtog Mosul i det nordlige Irak flygtede hen ved en halv million mennesker fra byen og oplandet. I den vestlige del er 450.000 flygtet fra deres hjem. Det får nu Danmark til at give 20 millioner kroner til akut nødhjælp.
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen har torsdag bevilget 20 millioner kroner i akut nødhjælp til fordrevne i Irak, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
På to dage er en halv million mennesker fra den nordirakiske by Mosul flygtet fra den militante islamistiske gruppe ISIS, der har iværksat en bølge af angreb på flere byer.
Den halve million kommer oven i omkring 450.000 fordrevne fra Anbar provinsen, der er flygtet, siden de militante grupper startede deres fremmarch i januar.
”De militante islamisters brutale fremfærd er meget skræmmende og uset i Irak i de seneste 25 år. Vi er nødt til at reagere hurtigt på behovene for nødhjælp. Der er på kort tid tale om en million mennesker på flugt i deres eget land,” siger ministeren.
”Derfor har jeg besluttet at yde 20 millioner kr. i en ekstraordinær bevilling, så FN hurtigt kan etablere modtagelsescentre og lejre til de internt fordrevne og uddele akut fødevarebistand til nødlidende familier.”
Pengene går via FN
Den danske bevilling fordeles ligeligt mellem FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og Verdensfødevareprogrammet (WFP). UNHCR yder hjælp til modtagelsesfaciliteter ved grænsen til det kurdiske selvstyreområde, som mange fordrevne søger til, og hjælper de irakiske myndigheder med at etablere lejre til de flygtede.
Et nyligt studie fra WFP viste, at 79 procent af de fordrevne fra Anbar provinsen mangler mad, og de første rapporter om flygtningestrømmene fra Mosul viser, at de har akut behov for fødevarehjælp.
Den humanitære appel for Irak på 575 millioner kroner er i øjeblikket kun 14 procent finansieret. Allerede i maj inden den seneste udvikling fremhævede EU-kommissionen, at den livreddende humanitære respons er begrænset af pengemangel.
Udover bevillingen på 20 millioner kroner har Danmark støttet irakiske flygtninge med lidt over otte millioner kroner i 2014 gennem humanitære partnerskabsaftaler med Dansk Flygtningehjælp, Caritas Danmark og Red Barnet Danmark.