Flygtninge i en lejr uden for byen Erbil i den nordlige del af Irak har fået besøg af handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). Det sker for at bakke om hjælpeindsatsen for en million mennesker, der er jaget på flugt af militante islamisters offensiv i området.
“Jeg vil vise solidaritet med de uskyldige ofre for de militante gruppers hærgen, bakke op om nødhjælpsindsatsen og tage bestik af behovet for at hjælpe de mange fordrevne”, siger ministeren i en pressemeddelelse fra udenrigsmnisteriet lørdag.
“Den seneste udvikling og denne nye humanitære krise er stærkt bekymrende. Vi har derfor givet en ekstraordinær bevilling på 20 millioner kroner, så FN kan komme i gang med at bygge flygtningelejre og uddele mad”, tilføjer han – se telegrammmet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/12-06-14/danmark-sender-20-millioner-kroner-til-iraks-nye-f
Omkring 450.000 er blevet fordrevet i den vestlige Anbar-provins siden januar som følge af den militante islamistiske gruppe ISIL’s kontrol med området. Islamisternes indtagelse af byen Mosul har ledt til yderligere 500.000 fordrevne blot inden for den seneste uge.
”Jeg skal også møde repræsentanter for de kurdiske myndigheder i Erbil for at udtrykke min store sympati for deres indsats med at huse de mange fordrevne, og samtidig love vores fortsatte opbakning til at håndtere den humanitære situation”, siger ministeren.
”Vi står i en meget vanskelig situation med over 50 millioner flygtninge på verdensplan, store humanitære kriser både i Syrien, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik. Alle har brug for vores solidaritet, og der er behov for penge til de humanitære organisationer, der hjælper de mange mennesker i nød.”
“Hvert minut fordrives en syrisk familie”
Mogens Jensen kom til Erbil fra Libanon, hvor han understregede Danmarks solidaritet med Syriens ofre og samtidig gav meddelelse om et nyt dansk bidrag på 55 millioner kr.
”Hvert eneste minut fordrives en syrisk familie på grund af krigen, som er den værste humanitære katastrofe siden 2. verdenskrig. Vi må vise medfølelse og give nødhjælp til de uskyldige ofre for krigen, og vi må støtte dem, der huser de mange millioner flygtninge fra Syrien”, sagde ministeren.
“Derfor har jeg valgt at markere FN’s Flygtningedag ved at besøge en flygtningelejr her i Libanon og bidrage med yderligere 55 millioner kroner til flygtningeindsatsen,” føjede han til og fortsatte:
”Over 1,1 million syrere er flygtet til Libanon, som nu er det land i verden med den højeste flygtningeandel i forhold til indbyggere og areal. Derfor er der brug for, at vi gør en særlig indsats i forhold til de mange millioner syriske flygtninge – ikke bare her, men også i Irak og Jordan.”
De danske nødhjælpsmidler går til at sikre indkvartering og beskyttelse af flygtninge – og til fødevarer til de meste udsatte familier. Støtten går bl.a. via FNs Højkommissariat for Flygtninge UNHCR.
Ni millioner syrere på flugt
Den danske regering arbejder på flere fronter for at afhjælpe den humanitære krise med mere end ni millioner syrere på flugt, heraf omkring tre millioner i Libanon, Jordan og Irak.
”Der er tale om en langvarig krise. Nabolandene har brug for mere langsigtet hjælp til at tage sig af flygtningene. Og her har vi et medansvar. Derfor er vi også gået i spidsen for et nærområdeprogram, der blandt andet styrker udviklingen af lokalsamfund, der huser flygtninge,” anførte Mogens Jensen.
Ministeren besøgte på sin tur til Libanon en palæstinensisk flygtningelejr, der også huser flygtninge fra Syrien, en dansk støttet skole og holdt møder både med syriske aktivister, NGOer, FN og den libanesiske socialminister for bl.a. at drøfte flygtningepressets betydning for den almindelige befolkning.
Danidas nærområdeprogram på 200 millioner kr. gennemføres med støtte fra EU-Kommissionen, Storbritannien, Holland, Tjekkiet og Irland, og i samarbejde med regeringerne i Libanon, Jordan og Irak.
Programmet indeholder aktiviteter, der skal beskytte flygtninge, bidrage til at opbygge myndigheder og civilsamfundsorganisationer i landene, og styrke den sociale og økonomiske udvikling af lokalsamfund med mange flygtninge, f.eks. med at finde beskæftigelse og gøre de syriske flygtninge selvforsynende.