GGGI-sagen: Embedsmænd får kritik

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Tre medarbejdere i Udenrigsministeriet gjorde ikke deres arbejde godt nok i sagen om klimaorganisationen GGGI, konkluderer forhørsleder. Sagen førte til, at Christian Friis Bach trak sig som udviklingsminister.

Udenrigsministeriets håndtering af sagen om klimaorganisationen GGGI og dens formands, Lars Løkke Rasmussens (V), flyrejser på første klasse, udløser nu kritik af tre tjenestemænd i Udenrigsministeriet.

Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

De tre ansatte i Udenrigsministeriet ventede for længe med at oplyse daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) om, at han selv havde været med til at godkende de omstridte rejseregler i GGGI.

Det var efter, at Friis Bach havde sagt i Folketinget, at han ikke kendte til rejsereglerne.

Han sad imidlertid i bestyrelsen for GGGI og havde været med på det møde, hvor reglerne var blevet besluttet, men havde ikke været opmærksom på det.

Friis Bach trak sig i november, efter han havde givet urigtige oplysninger.

Lidegaard: Dybt beklageligt

I december indledte Udenrigsministeriet tjenstlige forhør mod de tre tjenestemænd. Forhørene er nu afsluttet, og forhørslederen, landsdommer Henrik Bitsch, har afgivet sin redegørelse og indstilling i sagen.

Overordnet har forhørslederen konkluderet, at alle tre tjenestemænd har begået tjenesteforseelser i forbindelse med deres medvirken i sagen vedrørende Udenrigsministeriets håndtering af rejsereglerne i GGGI.

For to af de ansattes vedkommende udløser sagen en advarsel, men de får lov at beholde deres job. Den tredje arbejder ikke længere i ministeriet, og derfor får det ikke konsekvenser.

”De tjenstlige forhør har bekræftet, at tre embedsmænd har begået fejl i denne sag. Der blev givet forkerte oplysninger til ministeren, Folketinget og offentligheden, og fejlen blev ikke rettet tilstrækkeligt hurtigt. Det er dybt beklageligt, og jeg er tilfreds med, at Udenrigsministeriet har draget de fornødne personaleretlige konsekvenser,” udtaler udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

”For mig er det afgørende, at vi lærer af denne sag, og derfor er jeg tilfreds med, at Udenrigs-ministeriet har taget grundigt hånd om sagen og gennemført en række initiativer for at sikre, at fejl som disse ikke sker igen.”

Læs hele pressemeddelelsen på Udenrigsministeriets hjemmeside.