Det har i mange år været kendt, at den eksploderende luftforurening i Kina, Indien og andre vækstøkonomier i Asien påvirker luftkvalitet og helbred lokalt og i regionale nærområder. Men en ny undersøgelser peger på, at den massive forurening også har vidtrækkende konsekvenser for fjerne vejrmønstre – særligt over den nordlige halvkugle.
Forskere peger på, at forurenende stoffer i luften styrker storme over Stillehavet, der føder ind i vejrsystemer i andre dele af verden. Vejrfænomenet blev tydeligt observeret i vintrhalvåret.
Undersøgelsen er offentliggjort i Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS).
Hovedforfatter på undersøgelsen, Yuan Wang, fra Jet Propulsion Laboratory ved California Institute of Technology, siger: “Virkningerne er dramatiske. Forureningen resulterer i tykkere og højere skyer, der afgiver kraftigere nedbør.”
Giftig atmosfære
Dele af Asien har verdens højeste forureningsrater i verden. I Kinas hovedstad, Beijing, når forureningen ofte op på farlige niveauer, mens emissioner i den indiske hovedstad, Delhi, også jævnligt lagt overgår de grænser, der anbefales af WHO.
Dette har alvorlige konsekvenser for sundheden for de lokale, der bor i områderne. Men nu er der altså også stigende tegn på, at der er andre virkninger længere væk.
For at analysere fænomenet til bunds, har forskere fra USA og Kina brugt computermodeller til at se på effekten af Asiens forurening på bredere vejrsystemer. Holdet mener, at små forurenende partikler blev blæst mod det nordlige Stillehav, hvor de interageret med vanddråber i luften.
I en kommentar til undersøgelsen, siger professor Ellie Highwood, klimafysiker ved University of Reading: “Vi er i stigende grad klar over, at forureningen i atmosfæren kan have en indvirkning både lokalt, og også kan påvirke fjernere egne i andre regioner af verden.
KILDE: BBC News Science & Environment, http://www.bbc.com/news/science-environment-27027876