HRW: Kenyas anti-terror politi står bag drab og forsvindinger

Forfatter billede

Human Rights Watch anklager Kenyas særlige anti-terror politistyrker for at dræbe mistænkte og stå bag andre forbrydelser i kampen mod militante islamister. USA og Storbritannien må genoverveje finansieringen af styrken, mener HRW.

Der er solide beviser på, at kenyansk politis særlige anti-terror styrke står bag drab, forsvindinger og mishandling af mistænkte i kampen mod terror.

Det siger menneskeretsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en udtalelse mandag.

Forbrydelserne finder sted ”lige for næsen” af både Kenyas regering, FN og vestlige landes ambassader, skriver HRW.

”Denne forfærdelige adfærd beskytter ikke kenyanerne fra terror – den undergraver bare retsprincipperne,” siger Leslie Lefkow, der er HRW’s underdirektør for Afrika-kontoret.

I undersøgelser, der er foretaget mellem november 2013 og juni 2014, har HRW dokumenteret mindst 10 drab, 10 forsvindinger og 11 tilfælde af mishandling eller chikane af terrormistænkte, hvor der er en kraftig mistanke om, at anti-terror politiet er involveret.

Det er først og fremmest sager i hovedstaden Nairobi siden 2011, der har vakt mistanke om politienhedens medvirken, skriver HRW.

Kenyas kultur af straffrihed

Anti-terror enheden har ikke erkendt, at den har nogen skyld i drab eller forsvindinger, skriver HRW.

Men i december sidste år udtalte et medlem af enheden anonymt til den britiske tv-station BBC, at ”retssystemet i Kenya er ikke gunstigt for politiets arbejde. Så vi vælger at eliminere dem (de mistænkte, red.). Vi identificerer dig, vi skyder dig ned for øjnene af din familie, og vi begynder med lederne.”

Anti-terror politistyrken er finansieret af USA og Storbritannien, skriver BBC.

”Donorer må foretage deres egen undersøgelse af disse krænkelser og indstille deres støtte til disse voldelige kræfter, ellers risikerer de at blive medskyldige i Kenyas kultur af straffrihed,” skriver HRW.

Den blev etableret i 2003, fem år efter at al-Qaeda havde angrebet amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania.

I de seneste år er antallet af terrorangreb i Kenya steget, særligt efter regeringen besluttede at sende styrker til nabolandet Somalia for at være med til at bekæmpe terrorgruppen al-Shabaab.

Hverken Kenyas regering eller USA og Storbritannien, som finansierer anti-terror indsatsen, har kommenteret kritikken fra HRW.