Tørke betyder rekordlav høst i Sri Lanka

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Sri Lanka er ramt af akut tørke, der lige nu har ramt 1.8 millioner mennesker. Regeringen forsøger at lindre katastrofen ved at forsøge at forbedre kunstvandingsanlæg og kanaler, men indrømmer, at det kun er midlertidige løsninger.

“Det er alvorligt. I områder som North Central og de østlige provinser, vil vandstanden til kunstvanding kun lige være tilstrækkelig til at dække drikkevandsbehov. Ingen høst vil være mulig indtil næste regnskyl,”  siger Lalith Weeratunga, sekretær for præsident Mahinda Rajapaksa.

Ifølge FN’s Kontor for Koordination af Humanitære Anliggender (OCHA), er mere end 1,8 millioner mennesker (9 procent af øens befolkning på omkring 20 millioner) blevet ramt af tørken, der stadig hærger 16 af landets 25 distrikter.

Weeratunga og andre embedsmænd siger, at hjælpeforanstaltninger allerede er på vej til tørkeramte familier. Finanssekretær, Punchi Banda Jayasundera, siger, at hjælpen bl.a. har til formål at reparere kunstvanding reservoirer og kanaler til de mere end 111.000 ramte familier.

“Vi er klar over, at disse blot er kortsigtede foranstaltninger, og rettet mod at lempe de mest akutte effekter og de allermest berørte lokalsamfund. Vi er nødt til at arbejde henimod langsigtede foranstaltninger, der vil aflede virkningerne af ekstreme vejrbegivenheder i fremtiden, ” siger Weeratunga.

Landets rishøst er sandsynligvis det til det laveste i seks år.

“Vi er nødt til at værne bedre om vandressourcerne, så vi bevarer det, når vi har det.” Det forekommer imidlertid usandsynligt, at afgrøderne i Sri Lanka vil få forbedrede forhold i den nærmeste fremtid. Det vil betyde, at både forbrugere i Sri Lankas, men også landmændene vil være stærkt afhængige af importerede fødevarer for en tid

“Vejrfænomenet, The South West Monsoon, der rammer Sri Lanka mellem maj og september og bringer hovedparten af den årlige nedbør, har været under gennemsnittet i år, hvilket har ført til det store tab i landbruget”, forklarer DMK Chandarasiri, direktør i Hector Kobbekaduwa Agrarian Research Institute i Colombo.

De skiftende klimamønstre vækker stor bekymring fra politisk hold og lægger pres på langsigtede handlingsplaner for landet.

“Konsekvenserne for befolkningens levevilkår er vores primære bekymring,” siger  Chandarasiri. Ekstreme vejrbegivenheder er ikke noget nyt for srilankanske politiske beslutningstagere. Siden 2009 har landet stået overfor mindst syv store oversvømmelser og to store tørkeperioder.

KILDE: IRIN.org