App skal redde mødre i udviklingslande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

En ny danskudviklet app til mobiltelefoner skal hjælpe sundhedsarbejdere i udviklingslande med at håndtere ofte komplicerede fødsler i fjerntliggende egne. Den er indtil videre testet i Etiopien og forventes frit tilgængelig i 2015.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=dke1ntMNBdw width:450]

Se en demonstration af app’en i videoen.

Inden for få år vil der være flere mobilabonnementer end mennesker på kloden. Mobiltelefonen rummer et stort potentiale for at fremme sundheden i de lande, hvor sundhedssystemet er mest skrøbeligt. Nogle af de mennesker, som især kan få glæde af mobiltelefonens muligheder, er de 289.000 kvinder, som uden fødselshjælp hvert år vil miste livet i forbindelse med graviditet og fødsel.

Den danske udviklingsorganisation Maternity Foundation, som arbejder for at nedbringe mødre- og børnedødelighed i udviklingslande, har derfor i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet udviklet The Safe Delivery App. Den er designet til at træne sundhedspersonale i både normale og komplicerede fødsler. Det skriver UNRIC, FNs regionale informationskontor for Vesteuropa, mandag.

Mobil efteruddannelse

App’en indeholder en række små animerede instruktionsvideoer, som f.eks. fortæller, hvad man skal gøre, hvis kvinden begynder at bløde eller den nyfødte ikke trækker vejret.

Mobilprogrammet kan især bruges til at træne sundhedsarbejdere i fjerntliggende egne, hvor der ofte er et akut behov for at få opkvalificeret deres kompetencer.

“Vi oplever, at mange nyuddannede fødselshjælpere nærmest ingen praktisk klinisk erfaring har, når de bliver ansat. Det kan have fatale konsekvenser for fødende og nyfødte”, fortæller programansvarlig Ida Marie Boas fra Maternity Foundation.

Mindsker sprogbarrierer

Ida Marie Boas har stået for at implementere app’en i et forskningsprojekt i Etiopien, hvor folk tog positivt i mod den nye mobilapplikation:

“Mange af de sundhedsarbejdere, der bruger app’en, er langt mere sikre på, hvordan de skal håndtere komplicerede fødsler. De er især glade for de visuelle og konkrete film, som kan bruges på trods af sprogbarrierer eller læsevanskeligheder.”

De endelige forskningresultater og den komplette app vil være klar i løbet af 2015, hvorefter Maternity Foundation og universitetspartnerne vil gøre app’en frit tilgængelig for andre NGO’er, regeringer og organisationer. Indtil videre er der indgået aftale med Røde Kors, som vil bruge app’en i deres sundhedsprogram, når den er færdigudviklet.

Læs mere om Maternity Foundation: http://maternity.dk/da