IBIS som en del af Oxfam – skal, skal ikke?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Laurits Holdt, U-landsnyt.dk

I begyndelsen af september skal medlemmerne af IBIS beslutte om organisationen skal opgive selvstændigheden og blive en del af Oxfam. Tirsdag er der mulighed for at deltage i en diskussion og spørgetime på Facebook.

Når IBIS holder generalforsamling 6. september er der noget mere på spil end sædvanligt. Her skal det nemlig besluttes om organisationen skal fusionere sig ind i den multinationale udviklingsorganisation Oxfam, der har hovedsæde i Storbritannien.

Men inden da har medlemmerne – og alle andre – mulighed for at deltage i en online-diskussion og dobbelt spørgetime om den mulige indmelding i Oxfam.

Diskussionen kommer til at foregå på Facebook tirsdag 26. august kl. 19 til 21 (dansk tid). Se link til diskussionspladsen under artiklen.

Anbefaler observatør-status i et år

Styrelsen – der er IBIS øverste organ – har gjort sin holdning klar: Den anbefaler et ja til spørgsmålet. Det blev besluttet på et møde i juli.

Styrelsens anbefaling går nærmere bestemt ud på at søge om at indtræde i Oxfam som observatør-medlem i en et-årig periode, hvilket er en gængs fremgangsmåde i Oxfam.

Perioden kan ses som en prøve-periode, hvor begge parter ser hinanden an og finder ud af, om de passer sammen.

Uafhængigt af tirsdagens diskussion på Facebook kører der en debat på IBIS’ eget site. Her har organisationens forkvinde, Mette Müller, bl.a. skrevet:

“På nuværende tidspunkt er der langt flere spørgsmål end svar, når det gælder et eventuelt medlemsskab af Oxfam International, og jeg er selv i tvivl om hvorvidt, det er den rette vej for IBIS. Jeg er dog ikke i tvivl om at Oxfam er en enormt interessant organisation med sammenfaldende værdier og vision som IBIS og derfor skal muligheden undersøges.”

IBIS indgår i dag i NGO-alliancen Alliance2015, der udover IBIS selv har syv medlemmer fra henholdsvis Frankrig, Italien, Irland, Schweiz, Holland, Tjekkiet og Tyskland.

Tidslinje for diskussionen

16.12.2013: IBIS’ styrelse beslutter at igangsætte undersøgelse af fordele og ulemper ved at søge medlemskab af Oxfam International

04.02.2014: Knud Vilbys rapport til IBIS, Navigating in troubled waters, fremlægges for IBIS’ styrelse

Februar-april 2014: Styrelsen og IBIS’ ledergruppe besøger IBIS’ lande og laver landerapporter.

Februar-april 2014: IBIS undersøger de tematiske spørgsmål.

17.03.2014: Debatmøde med Knud Vilby: NGO’er i fremtidens bistand: Muligheder og udfordringer.

29.04.2014: Styrelsen diskuterer de foreløbige resultater af analyserne.

27.06.2014: Den endelige analyse præsenteres og diskuteres på styrelsesmøde.

03.07.2014: Styrelsen vedtager en indstilling til generalforsamlingen.

26.08.2014: Diskutér Oxfam fra sofaen: Online debat og spørgetime på Facebook.

6.9.2014: Afgørelsen træffes på IBIS’ generalforsamling.

Diskussionen på Facebook: Diskuter Oxfam fra sofaen

Debatten på IBIS’ eget site, hvor man også kan læse hele Mette Müllers debatindlæg

Knud Vilbys rapport til IBIS, Navigating in troubled waters (PDF, 28 sider)