Red Barnet Danmarks hovedbestyrelse pegede sidste efterår på vanskeligheden ved at skaffe flere indsamlere til de årlige traditionsrige landsindsamlinger. Det er så i nogen grad lykkedes i år, hvor organisationen melder, at ca. 8.000 frivillige søndag var ude med raslebøsserne.
Det er omkring 500 flere end sidst og de hjemførte tilsammen ca. 7,6 millioner til børn i katastrofer verden rundt. Det var stort set samme resultat som i 2013, hvor indsamlingen indbragte henved otte mio. kr., da alt var gjort op. Det er det endnu ikke i år.
“Vi er enormt glade og taknemmelige for de flotte beløb, og pengene tikker fortsat ind fra hele landet”, siger generalsekretær i Red Barnet og tidl. minister, Mimi Jakobsen, i en pressemeddelelse søndag.
“Der er hårdt brug for hver eneste krone og for hver eneste af de timer, som de mange indsamlere har doneret i dag”, anfører hun.
Penge til 67 områder
Pengene fra indsamlingen går især til at ruste børn og deres familier, så de kan klare sig igennem perioder med sult, krig og andre katastrofer.
“Lige nu kæmper vi mod uret i Sydsudan, hvor tusinder af børn vil dø af sult, hvis ikke snart hjælpen kommer frem”, siger Mimi Jakobsen
“I 66 andre katastroferamte områder er Red Barnet (International) i gang med livsnødvendige nødhjælpsoperationer. De mange indsamlere, der har været på gaden i dag, har været med til at hjælpe, hvor det gør allermest ondt”, lægger hun til.
At “knække koden”
Hovedbestyrelsens undren over, at man ikke får mere ind ved landsindsamlingerne fremgik af beretningen til repræsentantskabsmødet i Nyborg i oktober 2013, hvor man opfordrede til at “knække koden”, så resultatet forbedres.
Hovedbestyrelsens anfægtelser gik især på vanskelighederne ved at skaffe indsamlere, hvor man angiveligt har betydeligt “færre end sammenlignelige organisationer kan mønstre”.
“Hvis Red Barnets landsindsamling for alvor skal løftes, er der brug for at styrke den lokale hvervning af indsamlere markant”, hed det og videre:.
“I de kommende år må hovedkontoret, frivilligkonsulenterne og lokalforeningerne i fællesskab knække koden, så mange flere ruter kan blive besat – og indsamlingen dermed kan give endnu flere penge til arbejdet for udsatte børn”.
Stagnation har bidt sig fast
Går vi tilbage, var der stort set ligeså mange penge i indsamlingsbøtterne til Red Barnet i fjor som i 2012, nemlig henved otte mio. kroner,
Hverken i 2013 eller året før kunne man dog leve op til resultatet fra 2011, da hele 12.000 indsamlere skaffede over 10 millioner kr. i hus.
2011 var den hidtidige rekord og ligger to millioner kr. over resultaterne i både 2012, 2013 og 2014.
I 2010 indkom der ca. 8,5 mio. kr. mod ni millioner i 2009, mens tallet for 2008 var godt seks mio. og syv mio. i 2007.
Af udtalelser fra Red Barnet Danmarks formand, Lars Svenning Andersen, i fjor stod det klart, at hans løsning på at knække koden bl.a. er at styrke lokalforeningerne landet over.
Stagnerende indsamlingsindtægter er et generelt problem for velgørende organsationer med internationalt humanitært sigte i disse år.