Den danske regering er vært for et internationalt ministermøde om Somalia i november. Målet er at samle internationale donorer, civilsamfund og Somalias regering for at bringe landet videre i en fredelig og demokratisk retning.
Danmark vil sammen med Somalias regering og FN være vært for et ministermøde den 19.-20. november 2014 i København. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.
Mødet skal følge op på den landeaftale for Somalia, som blev vedtaget i Bruxelles sidste år, og bane vejen for et mere fredeligt og stabilt Somalia. Ministermødet forventes at samle op mod 60 delegationer og omkring 250-300 deltagere fra hele verden.
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) håber, at mødet vil kunne bringe fælles fodslag mellem de mange donorer og interessenter i Somalia. Han siger:
”Mødet er et bidrag til at fremme fred og stabilitet i Somalia. Konflikten i Somalia har haft frygtelige konsekvenser for den civile befolkning, og Somalia er blevet en kampplads for voldelig ekstremisme. Derfor skal vi hjælpe. Jeg håber, at vi i København kan blive enige om, hvordan vi sammen kan bidrage til at Somalia bliver mere fredeligt og stabilt.”
Danmark støtter årligt med 200 mio. kr
Danmark yder årligt 200 millioner kroner til udviklings- og stabiliseringsindsatser i Somalia, herunder opbygning af retsvæsen, fremme af vækst og beskæftigelse, pirateribekæmpelse og sikkerhedsindsatser.
Formålet med engagementet er at bidrage til et stabilt Somalia, der vil kunne tage vare på sin egen sikkerhed og sætte gang i en økonomisk og socialt bæredygtig udvikling.
Hertil kommer en betydelig dansk humanitær støtte til indsatser relateret til krisen i Somalia.
I 2014 er der indtil videre ydet 63 mio. kr. i humanitær bistand, foruden en ny bevilling på 10 mio. kr. til akutte humanitære indsatser, skriver ministeriet.
Fra handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) lyder det:
”Somalia står over for store udfordringer, både politisk, sikkerhedsmæssigt og humanitært. Gennem mere end 20 år er landet blevet raseret af borgerkrig, militser, sult, epidemier, flygtningestrømme, pirateri og terror. Nu er der bedre tider på vej og Danmark er klar til – sammen med Somalia og det internationale samfund – at skabe konkrete resultater for den somaliske befolkning. Der er behov for at genopbygge landet med sundhedsklinikker, skoler og veje.”
Nyt landepolitik på vej
Danmarks engagement i Somalia de kommende år vil blive beskrevet i et nyt landepolitikpapir, der forventes færdigt i slutningen af året.
Engagementet vil tage afsæt i de fem freds- og sikkerhedsmål i den internationale landeaftale om Somalia: inklusiv politik, sikkerhed, retssikkerhed, økonomisk udvikling og styrkelse af den offentlige sektor.