Connie Hedegaards afløser som klimakommissær har olieinteresser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den nyudpegede klimakommissær i EU, spanske Miguel Arias Cañete, har økonomiske forbindelser til olieindustrien. Det hidtil selvstændige klimakommissariat bliver desuden lagt sammen med energi. Derfor er der mange bekymrede miner blandt politikere og NGO’er.

Den post som Connie Hedegaard har varetaget siden 2009 bliver nu nedlagt.

Klimakommissariatet bliver nemlig efter 6 år på danske hænder sammenlagt med energi, så det nu hedder Klima- og energikommissær – og posten vil blive besat af en spanier med stærke forbindelser til olieindustrien.

Det fremgår efter, at Europakommissionens kommissær, Claude Juncker fra Luxemburgh, har sammensat holdet, der skal stå i spidsen for Europakommissionen indtil 2019.

Herhjemme har udpegelsen af Margrethe Vestager som Konkurrencekommissær vakt mest opmærksomhed, men blandt miljø- og klimainteresserede er der stærke holdninger til den nye sammenlægning.

Kommissæren skal stå i spidsen for EU under de vigtige forhandlinger op til og under COP21 i Paris 2015, hvor man har lagt op til en ny stor international aftale om klimaet.

Delte meninger om sammenlægning

WWF og Greenpeace er begge bekymrede for, om energipolitikken nu får forrang for klimaet. Den grønne gruppe i Europaparlamentet udtrykker ligeledes skepsis. Det fremgår af nyhedstjenesten Euractiv.

Friends of the Earth Europe er også bekymrede, men vil dømme kommissærerne på deres handlinger. De franske grønne er derimod glade for sammenlægningen.

Der har tidligere været åbenlyse uenigheder mellem departementerne i henholdsvis klima- og energikommisariatet, skriver Euractiv.

Kontroversiel spanier

Til gengæld er de fleste fra den grønne del af det politiske spektrum kritiske overfor valget af spanske Miguel Arias Cañete til den nye post.

„Juncker har udset sig en kulsort spansk konservativ med både rødder og fingre i olieindustrien til at lede EU’s klima- og energipolitik. Hvor pinligt. Det valg bør virkelig gennemhegles i miljøudvalget“, siger Margrethe Auken fra SF og den grønne gruppe i Europaparlamentet til TV2 Nyhederne.

Hun tvivler på, at De Grønne i parlamentet kan godkende Juncker-Kommissionen på grund af Cañete.

Kommissionen skal nemlig godkendes af Europaparlamentet. Herefter bliver opgaven at få medlemslandene til at enes om nogle klimamål for 2030, der skal være EU’s bidrag til den internationale aftale, som man forventer i 2015.