81-årig anholdt i Kina – kritiserede topmand, som lige har gæstet DK

Forfatter billede

Systemkritikeren og forfatteren Huang Zerong blev natten til søndag hentet på sin bopæl i Bejing og ført væk af politiet, som beskyldte ham for at have “startet skænderier og fremprovokeret problemer”. Det skriver Berlingskes korrespondent, Lasse Karner, onsdag. 

Anklagen benyttes hyppigt mod rettighedsaktivister og systemkritikere. Politiet ransagede lejligheden og tog Huang Zerong med til arresten i den kinesiske hovedstad, hvor han formelt blev sigtet.

Huang, der optræder under forfatternavnet Tie Liu, blev under Mao beskyldt for at være kontrarevolutionær og tilbragte hele 23 år i landets berygtede arbejdslejre.

Siden har den nu 81-årige mand skrevet om sin og andres tid og forhold i lejrene, men det er længe siden.

Når han denne gang er i myndighedernes søgelys skyldes det formentlig, at han længe har været efter nummer fem i partiet, Liu Yunshan, der er propaganda-ansvarlig og dermed bestemmer over statspressen og censurmyndighederne.

Således advarede Huang d. 29 august på internettet om, at hvis kommunistpartiet fortsætter med at lade folk som Liu Yunshan være en del af ledelsen, vil det føre til partiets fald.

Liu besøgte Danmark i juni, hvor han mødte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og åbnede det nye kinesiske kulturcenter på H.C. Andersens Boulevard i København, noterer Berlingske.