De oprindelige befolkninger lever i mange lande i både den politiske og økonomiske periferi. Med den første verdenskonference om oprindelige folk kommer der nu mere opmærksomhed på emnet.
Mandag og tirsdag, 22.-23. september 2014, afholdes det første FN-topmøde om oprindelige folk nogensinde.
Der er tale om en stort anlagt konference med højniveaudeltagelse fra medlemslande samt bred deltagelse af oprindelige folk.
Fra det danske rigsfællesskab deltager udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og formanden for det grønlandske selvstyre, Naalakkersuisut Aleqa Hammond, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.
Derudover vil blandt andet FNs generalsekretær, FNs Generalforsamlings Præsident, Højkommissæren for Menneskerettigheder og formanden for det Permanente Forum for Oprindelige Folk deltage.
Udenrigsministeren og formanden for Naalakkersuisut deltager sammen i en rundbordsdiskussion om implementering af oprindelig folks rettigheder på nationalt og lokalt niveau mandag eftermiddag.
Forventer et ”handlingsorienteret” slutdokument
Formålet med verdenskonferencen er at udveksle perspektiver og ”best practices” med hensyn til implementering af oprindelige folks rettigheder, herunder FNs Erklæring om Oprindelige Folks Rettigheder fra 2007, skriver ministeriet.
Konferencen forventes desuden at resultere i en formel vedtagelse af et handlingsorienteret slutdokument – som det udtrykkes – som kan udgøre en effektiv ramme for det videre arbejde med at styrke implementeringen af oprindelige folks rettigheder.
Slutdokumentet for Verdenskonferencen for Oprindelig Folk har været forhandlet siden årets begyndelse med aktiv deltagelse fra Danmarks og Grønlands side.
FN-missionen i New York tweeter løbende om emnet på: https://twitter.com/Denmark_UN.
Danmark og Grønland anser slutdokumentet for et vigtigt skridt i det forsatte arbejde for at sikre oprindelige folks rettigheder. Slutdokumentet indeholder bl.a. vigtige forslag om forbedring af den internationale monitorering af oprindelige folks rettigheder samt FNs indsats på området.
Danmark har støttet oprindelige folks deltagelse i konferencen med over en million kroner.
Formanden for Naalakkersuisut Aleqa Hammond understreger vigtigheden af, at det op til verdenskonferencen er lykkedes at opnå et ambitiøst slutdokument, som blandt andet opfordrer landene til at afrapportere om oprindelige folks rettigheder til FN, ligesom eksisterende FN mekanismers muligheder for mere effektivt at monitorere landes arbejde med at opnå målene i FN’s Deklaration om Oprindelige Folks Rettigheder vil blive vurderet.