Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk
Der er enighed om bedre beskyttelse af oprindelige folks rettigheder til naturresourcer på topmøde i Sydkorea, hvilket kan gavne klodens natur, som undersøgelser viser varetages bedst af traditionelle folkeslag.
Mens parterne hænger uhjælpeligt fast i spørgsmålet om finansiering af fattige landes beskyttelse af biodiversitet er der fremgang på andre områder ved COP 12 forhandlingerne i Sydkorea.
Her er man netop blevet enige om en ændring af definitionen omkring oprindelige folk. Konventionen om Biologisk Mangfoldighed har hidtil anvendt formuleringen “oprindelige og lokale samfund”. Fremover vil teksten i stedet lyde “oprindelige folk og lokale samfund”.
Det kan lyde som en ganske minimal formalitet, men det har reel indflydelse på forholdene for oprindelige folk.
Masaier i Tanzania, FOTO: Thomas Jazrawi
Dermed kan det også få en betydelig positiv effekt på formålet om at beskytte klodens natur, da flere undersøgelser viser, at naturen trives langt bedre i områder, der er administreret af oprindelige folk.
Anerkendelse af oprindelige folks viden om natur
På den forrige runde forhandlinger om klodens biologiske mangfoldighed, der foregik i Indien i 2012, kunne man ikke opnå enighed om at inkludere denne betegnelse i Konventionen.
Nu er det altså lykkedes at få formuleringen med.
“Det er en anerkendelse af de oprindelige folkeslag og den viden om naturen, de bærer på, som vi har fået med denne ændring. Det er godt, at det nu bliver indarbejdet i Konventionen om biologisk mangfoldighed, for det har været anderkendt af FN siden 2007”, oplyser Ann Berit Frostholm fra Sydkorea.
Hun deltager for Danmarks Naturfredningsforening i forhandlingerne på vegne af 92-gruppen, en dansk sammenlutning af miljø- og klimaorganisationer.
Definitionen bringer Konventionen i overensstemmelse med flere andre internationale aftaler, heriblandt FN’s Erklæring om Oprindelige Folks Rettigheder.
Oprindelige folk passer bedst på naturen
Derfor betyder definitionen ligeledes, at traditionelle folks rettigheder også skal overholdes, når det gælder kampen for en mangfoldig natur.
Det kan blive en stor gevinst for den globale natur. Flere undersøgelser peger nemlig på, at naturen trives bedst i områder, hvor oprindelige folk lever.
Flod gennem nationalpark i Gambia, FOTO: Friends of the Earth International
Eksempelvis viste en undersøgelse fra august, at afskovningen er markant lavere i disse områder, hvis man sammenligner dem med stats- eller privatejet skov.
Læs om undersøgelsen her: http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/04-08-14/ny-rapport-skovrettigheder-til-lokale-samfund-beds
Ret til egne naturresourcer
En af de store udfordringer ved forhandlingerne om biodiversitet er netop, at artsrigdommen er størst i udviklingslande, mens det ofte er rige lande, der høster gevinsterne af den mangfoldige natur.
Det sker eksempelvis gennem patenter på planter, der kan bruges til medicin eller som fødevarer.
“Det at man nu anerkender de oprindelige folkeslag og ikke blot lokale samfund, gør det mere tydeligt, at deres viden ikke kan patenteres og benyttes til kommercielle formål. Det handler derfor også om at sikre deres rettigheder til at benytte naturressourcer, som de traditionelt har gjort”, siger Ann Berit Frostholm.
En anerkendelse af oprindelige folks rettigheder i Konventionen om Biologisk Mangfoldighed vil sikre oprindelige folk ret til fortsat at nyde godt af de ressourcer i naturen, som de har anvendt gennem generationer.
Selv om der er gået hårdknude i forhandlingerne om finansiering, er der altså godt nyt for oprindelige folk og den globale natur fra COP 12 i Sydkorea.