Danskernes tøjvaner tærer på klima og miljø i udviklingslande

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

16 kg. tøj bruger hver eneste dansker om året, hvilket udleder CO2 og slider på miljøet, men miljøbelastningen foregår primært i udviklingslande som Indien, Kina og Tyrkiet. Det fremgår af et nyt miljøregnskab, der er et resultat af et samarbejde mellem Miljøministeriet og tøjfirmaet IC Group.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Mode- og tekstilbranchen er en af verdens mest forurenende industrier, og nu viser en ny rapport, at alene danskernes forbrug af tøj koster naturen og miljøet lidt over tre milliarder kroner hvert år.

Miljøpåvirkningerne fra en almindelig T-shirt af bomuld koster eksempelvis mere end 20 kroner. De penge dækker primært forbruget af vand, gødning til bomuld og energiforbrug hele vejen gennem produktionskæden.

Det viser et nyt miljøregnskab, der er nummer to af sin slags i Danmark. Miljøregnskabet ”Danish apparel sector natural capital account” sætter for første gang kroner og øre på den pris, miljøet betaler for vores tøjforbrug.  Og den pris er for høj, mener miljøminister Kirsten Brosbøl.

“Alt fra de enorme mængder af sprøjtemidler og vandforbruget på bomuldsmarker til CO2-udledning, når man former læder og lynlåse, går ud over miljøet”, siger Kirsten Brosbøl, der i dag deltager i en session om virksomheders brug af økonomiske miljøregnskaber på regeringens grønne topmøde Global Green Growth Forum (3GF) i København

“Nu kan vi se, hvad det koster, og selvom næsten alt vores tøj produceres i udlandet, har vi stadig et ansvar. Jeg opfordrer branchen til at gøre det bedre og bruge det nye regnskab til at mindske deres pres på miljøet”, fortsætter hun.

Danmark påvirker CO2-udledning i Kina

Miljøregnskabet er blevet til i samarbejde med tøjfirmaet IC Group, der blandt andet står bag mærker som Tiger of Sweden og Peak Performance. Og regnskabet skal ikke bare ligge i skuffen, understreger Morten Lehman, der er Corporate Responsibility Manager for IC Group.

“I tøjbranchen er vi bevidste om, at vi har en stor miljøudfordring. Dette regnskab giver IC Group et redskab til yderligere at kvalificere vores arbejde med bæredygtighed og sætte konkrete mål på bæredygtighedsindsatsen i vores værdikæde”, siger Morten Lehman.

“Vi har allerede brugt regnskabet til at diskutere CO2-udledning med systuer i Kina – en udledning, man tidligere opfattede som et problem, der primært blev skabt i produktionen af råvarer og ikke i systuerne”, supplerer han.

Miljøregnskabet Danish apparel sector natural capital account er udarbejdet af NIRAS for Miljøstyrelsen og IC Group.

Vi bruger 16 kg. tøj om året

Rapporten viser, at langt den største miljøbelastning fra dansk tøjproduktion foregår uden for Danmark, især i Kina, Indien og Tyrkiet.

Hver dansker bruger 16 kilo tøj hvert år, og det kræver blandt andet næsten 50 kilo kemikalier at producere. Miljøminister Kirsten Brosbøl er på vej med en strategi om at forebygge affald, der også har vores tøjforbrug som et vigtigt emne.

“Vi kan alle gøre noget for at skåne miljøet, for eksempel ved at gå efter kvalitetstøj, der holder længe og give vores gamle tøj videre i stedet for at smide det ud, hvis vi er blevet trætte af det. Selv er jeg blevet ret god til at bruge nye tøjlåneordninger om Chare eller at købe og sælge brugt tøj på nettet”, siger Kirsten Brosbøl, der i morgen åbner en session med fokus på bæredygtige tekstiler på 3GF-mødet.

Fakta om Miljøregnskabet

–         Rapporten prissætter de globale miljøpåvirkninger i alle leverandørled for danske tekstilvirksomheder gennem en ny form for miljøregnskab, Natural Capital Accounting.
 –        Miljøregnskabet estimerer værdien af miljøpåvirkningerne fra drivhusgasemissioner, luftforurening, vandforbrug, vandforurening og indirekte arealanvendelse.
–         Projektet blev tidligere i 2014 nomineret til Global Leadership Award in Sustainable Apparel (GLASA), en årlig prisuddeling, der gives til indsatser, der understøtter en bæredygtig omstilling af tøj- og tekstilbranchen.