Af Morten Nielsen, Afrika Kontakt
Danske Ultrabulk Shipping bliver blandt de største transportører af ulovlig fosfat fra det af Marokko besatte Vestsahara. Det har Afrika Kontakt konfronteret rederiet med. Men Ultrabulk Shipping kan ikke se, at det er problematisk.
Det danske rederi Ultrabulk Shipping A/S bliver en af de største transportører af fosfat fra det besatte Vestsahara. Det sker efter rederiet har indgået aftale med Agrium Inc. fra Canada om at transportere fosfat fra det af Marokko besatte Vestsahara.
Den 1. august i år henvendte Afrika Kontakt sig til det danske rederi, Ultrabulk Shipping A/S, for at advare rederiet om, at dets aftale om transport om fosfat fra Vestsahara, er i konflikt med international lov.
Siden har Afrika Kontakt været i dialog med rederiet, fordi transporten efter Afrika Kontakts overbevisning er ulovlig, mens firmaets administrerende direktør Per Lange sammen med rederiets advokater hævder, den er lovlig.
”Det er korrekt, at Ultrabulk har en lastekontrakt med fosfat, i henhold til hvilken vores kunde har ret til at nominere forskellige lastehavne, herunder Layounne i Vestsahara.” skriver Peer Lange.
Per Lange mener derudover, at rederiets transporter ikke bryder med dansk lov og dermed ikke på nogen måde er problematiske.
”Ifølge dansk lovgivning er vores befragtning fuldt lovlig, og vi deler ikke din opfattelse af, at befragtningen skulle være i strid med FN’s retningslinjer eller anbefalingerne fra den danske regering vedr. Vestsahara,” meddelte han.
Internationale konventioner
Det er rigtigt, at der ikke er dansk lovgivning, der forbyder danske virksomheder at operere i Vestsahara.
Men et bredt flertal i Folketinget opfordre danske virksomheder til at:
”…. udvise særlig agtpågivenhed ved engagement i områder med uafklaret suverænitet som Vestsahara.”
Der er også internationale konventioner på området. Når det gælder forholdet om eksport af Vestsaharas naturresurser, herunder fosfat, er det omfattet af international humanitær lov: Den fjerde Genève-konvention af 1949, der forbyder udnyttelsen af naturressourcerne i et område under væbnet besættelse.
Per Lange forholder sig til dette i sit svar til Afrika Kontakt ved at skrive:
”Vores kunde kan nominere en havn, (i) hvis den er sikker og (ii) hvis lasten – og dermed eksporten – er lovlig ifølge gældende lovgivning samt følger FN’s retningslinjer om, at eksporten skal komme lokalbefolkningen til gode. Vores kunde har redegjort over for os, at deres eksport af fosfat fra den marokkanske eksportør, OCP, er i overensstemmelse med canadisk, amerikansk og international lovgivning. OCP foretager selv en rapportering af, hvordan eksporten kommer lokalbefolkningen i Vestsahara til gode og offentliggør denne. Rapporteringen omfatter økonomisk vækst, udvikling af infrastruktur, beskæftigelse, vandrensning, plantning af skov, social udvikling m.v. Vores kunde har foretaget en selvstændig evaluering af OCPs rapportering med et tilfredsstillende resultat og gennemfører desuden løbende kontrolbesøg i de områder, hvorfra de importerer fosfat.”
Ejet af besættelsesmagten
Per Lange og Ultrabulk Shipping mener, at den virksomhed (OCP) der er ejet af besættelsesmagten, er i stand til at give dem, og den kunde de arbejder for, ret til at udnytte Vestsaharas naturinteresser.
Den marokkanske statslige virksomhed, OCP, er ikke et sandhedsvidne på, om besættelsesmagten Marokko overholder international lov.
Mail fra Afrika Kontakt
Derfor forklarede Afrika Kontakt i den seneste mail dette til Ultrabulk Shipping; ”FNs generalsekretærs daværende juridiske rådgiver, Hans Corell, siger i sin udtalelse til FNs Sikkerhedsråd fra 2002 at international lov stiller ’krav’ i forbindelse med udnyttelsen. Udnyttelsen af Vestsaharas naturressourcer er illegal, hvis Vestsaharas (indtil 1975 kaldet Spansk Sahara) oprindelige indbyggere saharawierne ikke har gavn af den.
Saharawierne skal både samtykke og drage fordel af aktiviteten. Ultrabulk Shippings transport af fosfat gør ingen af delene.
Saharawierne siger eftertrykkeligt, at de ikke samtykker, og det er evident, at saharawierne ikke drager fordel heraf.
Samtykke kan ikke gives af en besættelsesmagt eller en privat virksomhed, og det kan ikke gives af en befolkning, som er immigreret til eller har bosat sig i området efter besættelsen.
International lov er helt klart på dette område. Den, der transporterer fx fosfat fra disse besatte områder, gør sig lige så skyldig, som dem, der har opkøbt fosfaten i første omgang.
Læs resten af artiklen hos Afrika Kontakt