Af Charlotte Bender, U-landsnyt.dk
En ny FN rapport sætter fokus på kvinders adgang til arbejde i udviklingslande. Rapporten slår fast, at transnationale virksomheder har stort potentiale for at skabe ligestilling. Men uden de rigtige politiske rammer, er der også risiko for den modsatte effekt.
GENEVE 14. Oktober 2014: I forbindelse med FN’s konference om Handel og Investering (UNCTAD World Investment Forum), blev en ny rapport om ligestilling lanceret under titlen ”Investments by TNC’s and Gender”.
Budskabet i rapporten er, at transnationale virksomheder, omtalt som TNC’er, kan realisere drømmen om at få kvinder på arbejdsmarkedet i udviklingslande. Men det kræver at virksomhederne aktivt sørger for kvinders rettigheder, og at regeringerne støtter med målrettet politik.
Stort potentiale i kvinder
Kvinder mangler stadig bedre vilkår på den globale scene. 70 procent af verdens fattige er kvinder, og mens 72 procent af mænd verden over er i arbejde, er tallet kun 47 procent for kvinder.
FN rapporten fastslår, at kvinder kan virke som effektive motorer for økonomisk vækst. Studier har vist, at selv små forbedringer i kvinders adgang til uddannelse og job har store sociale og økonomiske fordele, pointerer rapporten. Det skyldes, at når kvinder bliver bedre uddannet, får indtægt og økonomisk indflydelse, så giver det effekter som lavere fødselsrater samt bedre ernæring og sundhed hos børn. Faktorer, som er gødning for økonomisk vækst og social udvikling.
Transnationale virksomheder kan skabe ligestilling
TNC’er er en oplagt vej til at skabe bedre vilkår for kvinder, påpeger rapporten. Udover at give mange arbejdspladser tilbyder de ofte relativt høj løn, efteruddannelse og karrieremuligheder. Det skyldes at de store, TNC’er ofte er knyttet til fagforeninger og holdt under opsyn af det internationale samfund.
Mange TNC’er opererer i sektorer, der er eksport-orienterede og kræver meget arbejdskraft. Dette kan være tekstil- og tøjproduktion, elektronik, let landbrug og call-centre eller i hotel, catering og turisme. Denne type job er i mange tilfælde oplagte at besætte med kvinder i udvilkingslande.
Risiko for den modsatte effekt
Men rapporten fastslår også, at der er en risiko for at TNC’er skaber større ulighed blandt kønnene. For eksempel ved, at de job kvinder ansættes i er begrænset til lavtlønnede job med dårlige vilkår. Ellers hvis der ikke er mulighed for, at kvinder kan efteruddannes, da de dermed er i risikozonen for at miste deres job, hvis de lavtlønnede job forsvinder, f.eks. hvis industrier opgraderes.
TNC’ers aktiviteter i udviklingslande giver altså ikke automatisk positive udsigter for kvinders forhold. For at udfaldet af flere kvinder i arbejde skal blive en positivt historie, er det strengt nødvendigt, at de rigtige politikker er på plads. Dette gælder for virksomhederne, men i høj grad også for den politiske scene, både på nationalt og internationalt niveau.
Tre råd til politikere
FN rapporten giver tre råd til politiske standarder. Rådene er især rettet mod udviklingslandenes egne regeringer.
Første råd er at skabe en overordnet strategi for ligestilling i samspil med anden udviklingspolitik, fx for uddannelse, sundhed, infrastruktur og handel.
Andet råd er, at investering i højere grad skal ses som et værktøj til at skabe ligestilling. Regeringer kan for eksempel få flere TNC’er til at ansætte kvinder ved at sikre der skabes infrastruktur, social sikkerhed, beskyttelse på arbejdet og ved at støtte kvindelige netværk og karrereudvikling.
Tredje råd er at lave politiske strategier specifikt rettet mod TNC’er, som er påvirkede af internationale samarbejder og initiativer. De TNC’er er typisk i sektorer, der kræver meget arbejdskraft, er eksport-orienterede eller har høj kapitalmobilitet.
Guide til virksomhederne
Rapporten har også en række anbefalinger til TNC’er, rettet mod at få ligestilling inkluderet i deres aktiviteter. De centrale er bl.a. at undgå diskrimination mellem kønnene og rapportere ligestilling. Derudover nævner rapporten at TNC’er kan engagere sig i promovering af kvinders rettigheder og overveje ligestilling i investeringer og forretningsmodeller.
FN udvalget har afsluttet rapporten, ved at give nogle idéer til videre studier, for at få mere indblik i, hvordan TNC’erne kan skabe social forandring. For eksempel foreslår den at undersøge, hvordan TNC’er i forskellige industrier påvirker ligestilling forskelligt.
Læs hele FN rapporten Her