Den stadigt accelererende ulighed i verden er på vej ud af kontrol, viser ny rapport fra IBIS og Oxfam. Siden finanskrisen er antallet af milliardærer fordoblet, i samme periode døde mindst en million mødre under fødslen, fordi de ikke kunne komme på hospitalet.
Den økonomiske ulighed i verden nu er blevet så ekstrem, at den begrænser økonomisk vækst, forhindrer social mobilitet, underminerer samfundenes sammenhængskraft, korrumperer politik og skaber kriminalitet og endda voldelige konflikter.
Det konkluderer IBIS’s og Oxfams rapport ”Even it Up” og den globale kampagne af samme navn.
”Den voksende ulighed kan sætte kampen mod fattigdom flere årtier tilbage,” advarer Lars Koch, politikchef hos IBIS, i en pressemeddelelse.
Akkumuleringen af rigdomme på nogle få hænder går så stærkt, at verdens rigeste 85 personer – som ejer det samme som halvdelen af jordens fattigste – på kun et år har forøget deres samlede formuer med over 3,5 milliarder kroner om dagen, eller hvad der svarer til 2,8 millioner kroner i minuttet.
Pengene siver opad
Ifølge rapporten har verdens rigeste flere penge, end de kan nå at bruge i løbet af et helt liv, mens millioner lever i ekstrem fattigdom uden adgang til sundhedsvæsen eller skolegang.
Selv i udviklingslande med høj vækst får almindelige borgere ikke glæde af de store rigdomme.
Fremfor at sive nedad stiger pengene opad til de få, og i forvejen exceptionelt rige, så kløften mellem rig og fattig bliver dybere i hastigt tempo.
Fra IMF til paven, fra Præsident Obama til World Economic Forum, er der stigende enighed om, at den voksende ulighed er en central udfordring i vores tid og at manglende handling kan føre til økonomiske og sociale skader. På trods af alle ordene, har der dog hidtil manglet handling.
2030-mål om ulighed
Rapporten “Even it Up” bakkes op af blandt andre Graça Machel, Kofi Annan og økonomen Joseph Stiglitz i forbindelse med, at kampagnen af samme navn skydes i gang.
Kampagnen vil presse verdens ledere til at gå fra ord til handling, og sikre at de fattigste mennesker i verden får bedre vilkår.
Der er brug for handling for at slå ned på såvel individers som multinationale firmaers skatteunddragelse, påpeger IBIS.
”For at bringe den ekstreme ulighed under kontrol, er det helt afgørende at gøre noget ved fattigdom,” siger Lars Koch.
Han nævner 2030-måls debatten, hvor verdens ledere diskuterer bæredygtig udvikling.
”Vi mener, at der skal være et selvstændigt mål om at nedbringe verdens ulighed, ellers kommer man ikke i mål med nedbringelse af fattigdom, mødredødelighed m.m.,” siger han.
Nødvendige skridt
Derfor må de rige må betale deres retfærdige andel til regeringers skattekister, så lande over alt i verden kan tackle ulighed og opbygge mere retfærdige samfund.
Rundt om i verden dør millioner af mennesker på grund af manglende sundhedsfaciliteter og millioner af børn kommer ikke i skole, mens en lille elite har flere penge, end de kan nå at bruge i deres levetid.
”Det skal der sættes en stopper for. Nu må der handles,” siger Lars Koch fra IBIS.
Han tilføjer, at der er en stigende forståelse både herhjemme og globalt om, at det er nødvendigt at gøre noget ved uligheden.
”Så må vi se, om man er klar til at tage de skridt, der skal til omkring eksempelvis skattebetaling og lave et selvstændigt mål omkring nedbringelse af ulighed. Det håber vi, at også den danske regering vil stå på mål for,” siger Lars Koch til U-landsnyt.
Foto fra kampagnen