Tusindvis af terrakotta-krigere findes i Xian i Kina. Nu kommer ti af dem på besøg i Danmark. Nærmere betegnet til Moesgaard Museum syd for Aarhus fra april til september næste år, skriver Berlingske torsdag.
“Den første kejser – Kinas terrakottahær” hedder udstillingen, der åbner 1. april og kører frem til 30. september 2015.
Der udlånes 120 genstande, heraf 33 fra gravkomplekset i Xi’an. Udstillingen omfatter ti af de verdensberømte terrakotta-figurer i fuld menneskestørrelse og 110 andre, uvurderlige genstande.
Kejser Qins korte dynasti i 221-206 f.kr. samlede Kina, der var splittet i syv stater. Qin skabte et rige med fælles møntfod, skriftsprog, lovgivning og standarder for mål og vægt, og dermed de første samlede administrative og bureaukratiske systemer.
Qin huskes som en grusom kejser, der ombragte konfucianske lærde og brændte lærde skrifter. At vi har det kæmpe anlæg skyldes, at Qin ville sætte sig et mindesmærke, der signalerede styrke og magt.
700.000 arbejdere opførte et kombineret gravkammer og paladsanlæg – en 1:1 udgave af det kejserlige hof med mange tusinde terrakotta-figurer af soldater, embedsmænd og heste.
76 meter højt var gravstedet og med en 300 meter høj jordpyramide. Den del er væk nu, men man fandt tre underjordiske bygningsanlæg og de mange figurer, hver med forskellige træk og fysiognomi.
Anlægget blev glemt, fordi dynastiet blev omstyrtet kort efter Qins død. Da en bonde i 1974 gravede efter en brønd, fandt han de første terrakotta-figurer.
Moesgaard Museum har afsat et budget på ti mio. kr., som skal afvikles i det nye særudstillingslokale på 1.000 kvadratmeter til 120 genstande.
Hvert år kommer fem mio. besøgende til anlægget uden for Xi’an, den gamle kejserby med 7,5 mio indbyggere, der ligger i Kinas nordvestlige del, anfører Berlingske.