Debatmøde: Er politisk samarbejde muligt i Zimbabwe?

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

To zimbabwiske politikere, jurister og forfatningseksperter besøger i november Danmark i anledning af verdenspremieren på en dansk-finansieret og -produceret dokumentarfilm om forfatningsprocessen i Zimbabwe.

DIPD (Danish Institute for Parties and Democracy) inviterer til debat i København d. 12. november mellem Mynyaradzi Paul Mangwana fra Zimbabwes regeringsparti ZANU-PF og Douglas T. Mwonzora fra oppositionspartiet MDC-T.

De to partier har gennem de seneste 15 år kæmpet om magten i landet, blandt andet ved flere valg præget af terror, mord og anklager om valgsvindel.

Men det er samtidig to politikere, som arbejdede tæt sammen om udarbejdelsen af landets nye forfatning fra 2013.

Mr. Munyaradzi Paul Mangwana er centralkomite-medlem i regeringspartiet ZANU-PF.

Han har haft adskillige ministerposter i skiftende Mugabe-regeringer og var bl.a. ansvarlig for den kontroversielle ’Indigenisation Law’, der kræver afrikanske delejerskab af alle større firmaer.

Mr. Douglas T. Mwonzora er officiel talsmand for oppositionslederen Morgan Tsvangirais parti, MDC-T, som frem til valget i 2013 indgik i en national samlingsregering efter pres fra det internationale samfund, herunder Sydafrika.

Samarbejde bidrog til heling af sårene

De to politikere udgjorde i perioden 2009-13 et delt formandskab i det parlamentsudvalg, der havde til opgave at få skrevet en ny forfatning.

Forfatningsprocessen omfattede mere end 5.000 offentlige møder overalt i landet, hvor tværpolitiske delegationer af parlamentsmedlemmer indsamlede befolkningens ønsker til den nye forfatning.

Adskillige fremhævede at dette samarbejde, og de ugelange rejser rundt om i landet, bidrog til afspænding mellem partierne og heling af de sår, som voldelige valg tidligere havde tilføjet landet.

Ved en folkeafstemning i 2013 blev parlamentsudvalgets forfatningsudkast vedtaget med stort flertal.

Kort efter udskrev Mugabe præsident- og parlamentsvalg. Dette blev gennemført uden vold, men Mugabes og ZANU-PFs usædvanligt store valgsejr har medført anklager fra opposition og civilsamfund om systematisk og grov svindel fra ZANU-PFs side.

Den nye forfatning rummer stærkt styrkede borgerrettigheder, selv om det nu betvivles, hvor store forbedringer forfatningen reelt har medført. Det er dog ikke længere en forbrydelse at ”fornærme præsidenten”, hvilket tidligere har ført til strenge fængselsstraffe (og en lang retssag mod Douglas Mwonzora for netop denne forbrydelse).

Støtte fra Danmark

Forfatningsreformen fik betydelig økonomisk støtte fra Danmark. Danmark har gennem de seneste år stærkt optrappet bistanden til landet.

I den forbindelse besøger udviklings- og handelsminister Mogens Jensen (S) og Danidas bevillingskomite i næste måned Zimbabwe.

DIPD støtter sammen NIMD (Netherlands Institute for Multiparty Democracy) organisationen Zimbabwe Institute i forsøg på at etablere dialog mellem de politiske partier, og i den sammenhæng har DIPD bidraget til at få de to politikere til Danmark i anledning af premieren på filmen.

Politisk baggrund

Da Zimbabwe, tidligere Rhodesia, blev selvstændig i 1980 efter en lang og blodig borgerkrig, fik landet en forfatning, hvis vigtigste mål var at overdrage magten fra det hvide mindretalsstyre til et folkestyre.

Den blev reelt trukket ned over hovedet på zimbabweanerne af den britiske kolonimagt og krigstrætte nabostater – de fik ikke lejlighed til at stemme om forfatningen, og den havde mange åbenlyse svagheder, som bl.a. vanskeliggjorde en jordreform.

Det lille hvide mindretal ejede størstedelen af landets bedste jord, mens det store afrikanske flertal var klumpet sammen på den dårlige.

Behovet for en jordreform steg i de følgende år, og præsident Mugabe pressede på for en forfatningsreform, der kunne muliggøre dette. Samtidig tiltog han sig stadig mere magt og begrænsede demokratiet. Derfor ønskede den stadig stærkere opposition også en forfatningsreform.

I 1999 fik han skrevet en forfatning efter sit eget hoved. Det lykkedes oppositionen at samle opbakning til, at denne blev nedstemt ved en folkeafstemning i 2000. Derefter gennemførte Mugabe den første store, voldelige bølge af fordrivelse af hvide farmere.

Samtidig var oppositionspartiet MDC vokset ud af forfatningsoppositionen og udgjorde i de følgende år en stigende trussel mod Mugabes magt.

Efter en række valg præget af vold og svindel kom Zimbabwe efter valget i 2008 i så dyb krise, at den regionale organisation, SADC, tvang partierne til at danne en samlingsregering (MDC var i 2005 splittet i to, hhv MDC-T og MDC-M, hvoraf sidstnævnte kun har meget begrænset vælgertilslutning).

Et element i partiernes aftale var endelig at få lavet forfatningsreformen. Dette arbejde blev lagt i hænderne på et parlamentsudvalg med delt formandskab og blev indledt i 2010.

Alt arbejde i samlingsregeringen var tungt og præget af, at Mugabes parti, ZANU-PF, stadig havde kontrollen over politiet, anklagemyndigheden, domstolene og hæren – og brugte dette til at underminere MDCs position.

Dette gjaldt også arbejdet med at få lavet en ny forfatning, men MDC holdt ud, og i 2013 forelå endelig et forfatningsudkast, som blev vedtaget ved en folkeafstemning.

Zimbabwe fik en forfatning, der rummer betydelige fremskridt i borgerlige rettigheder, men som dog – ved en undtagelsesbestemmelse – tillod Mugabe at fortsætte på posten i to valgperioder á 5 år (han fyldte 90 i februar).

Derefter sejrede ZANU-PF stort over MDC ved præsident- og parlamentsvalget i juli 2013, og den nye regering, fortsat under Mugabe, har været meget træge med at gennemføre afledte lovbestemmelser fra den nye forfatning.

Også dette valg var præget af ”uregelmæssigheder”, dog ikke vold.

Dokumentarfilmen

Med støtte fra Danida og Det Danske Filminstitut begyndte Upfront Film fra 2010 at dokumentere forfatningsprocessen i Zimbabwe.

Filmholdet fik en helt usædvanlig adgang til lukkede rum og følger de to udvalgsformænd i den vanskelige rolle dels at fremme deres respektive partiers interesser, dels at sikre opnåelsen af et resultat.

Filmen viser for første gang, hvorledes politik udføres i Afrika. Den skildrer samtidig, hvorledes et moderne regime i Afrika kan være formelt demokratisk og samtidig nådesløst autoritært – og bringer en fremragende indsigt i svaret på, hvorledes det er lykkedes Mugabe at fastholde magten i snart 35 år.

Democrats har verdenspremiere under CPH:DOX festivalen og fortsætter ugen derefter til deltagelse i verdens største dokumentarfilmfestival IDFA i Amsterdam og derefter Sundance-festivalen i USA til januar.

Debatten mellem de to politikere finder sted onsdag 12. november 15:30-17:30 i Kvarterhuset i Jemtelandsgade 3, på Amagerbro 2300 København S. Tilmelding: [email protected]