Ser sort ud for international klimaaftale efter amerikansk valg

Forfatter billede

Af Thomas Jazrawi, U-landsnyt.dk

Resultatet af midtvejsvalget i USA gør det nærmest umuligt for præsident Obama at indgå en international juridisk bindende aftale om klimaet, hvilket ellers er planen i FN.

Tirsdagens valg i USA er dårligt nyt for klimaet.

Resultatet betyder nemlig, at sandsynligheden for at indgå en ambitiøs international aftale om klimaet er faldet drastisk.

Det er ellers planen ifølge FN’s køreplan for de internationale forhandlinger, der skal forhindre katastrofale klimaforandringer.

Det amerikanske politiske system er nemlig sådan indrettet, at præsidenten ikke kan indgå en juridisk bindende international aftale uden et flertal på to-tredjedele i Senatet.

Resultatet af gårsdagens valg viser, at begge Kongressens kamre – Repræsentanternes Hus og Senatet – nu har republikansk flertal.

I Repræsentanthuset udbyggede republikanerne deres flertal til 242 overfor 174 demokrater og i Senatet skftede flertallet, så republikanerne nu har 52 senatorer mod demokraternes 44. 

Da de amerikanske republikanere generelt er langt mere forbeholdne overfor tiltag mod klimaforandringer, ser resultatet ud til at være et alvorligt slag mod ambitionerne om en juridisk forpligtende aftale om klimaet.

Hvis præsident Obama ikke kan få Senatet med på en juridisk bindende aftale, er der to muligheder, som ikke batter meget i kampen mod den globale opvarmning.

Man kan vælge at indgå en international juridisk bindende aftale uden USA, eller man kan indgå en politisk bindende aftale med USA.

FN advarer mod klimaforandringer

Valget i USA kom ellers to dage efter offentliggørelsen af FN’s Klimapanels update over klodens klimatiske tilstand.

Den var fyldt med advarsler mod de trusler, der venter menneskeheden, hvis vi fortsætter med at udlede drivhusgasser som hidtil.

Det vil gå særligt hårdt ud over udviklingslande, og klimaforandringerne risikerer at bremse den udvikling, der er så hårdt brug for i de fattigste lande.

Præsident Obama og hans administration har da også ved flere lejligheder udtrykt bekymring for klimaforandringerne.

“De, der vælger at ignorere eller bestride den videnskab, der klart er lagt frem i denne rapport, gør det med stor risiko for at skade os alle og vores børn og børnebørn”, udtalte udenrigsminister John Kerry ifølge Irish Times forleden efter offentliggørelsen af FN’s rapport.

Men der er meget, der tyder på, at amerikanerne ikke har lagt vægt på budskabet i forbindelse med tirsdagens valghandling.

En politisk bindende aftale

Chancen for at få en juridisk bindende aftale næste år er dermed blevet betydeligt mindre, men en løsning kunne være, at man laver en politisk bindende aftale.

En sådan aftale vil betyde, at der ikke vil være nogen sanktionsmuligheder mod parter, der bryder forpligtelser i aftalen. I stedet vil der være mulighed for at håne nationer, som ikke lever op til aftalens ordlyd.

Der er tilsyneladende også forståelse for amerikanernes situation i resten af verden.

“Der er en stor forståelse for amerikanernes vanskeligheder, og en vilje til at arbejde med USA for at komme ud af dette dødvande”, siger Laurence Tubiana, en fransk klimaambassadør ved FN, ifølge The New York Times.

“Der er en implicit forståelse for, at dette ikke skal kræve ratifikation i Senatet”, tilføjer han ifølge den amerikanske avis.

GMO og Marijuana

Der har også været andre “grønne” emner på valgsedlerne i USA. Bl.a. skulle vælgerne i Oregon og Colorado stemme om, hvorvidt genmodificerede fødevarer skal mærkes.

I Colorado bliver det et klart nej til at mærke de kontroversielle fødevarer, ifølge Politico.com. I Oregon er løbet mere tæt, men det se ud til, at omkring 51% stemmer nej til mærkning, mens 49% er tilhængere.

Til gengæld er et flertal af vælgerne i Oregon klar til at legalisere den medicinske brug af marijuana. Det samme ser ud til at blive tilfældet i flere andre stater.