Stort København-møde om Somalias fremtid

Laurits Holdt

Onsdag og torsdag er København vært for et møde, der skal forsøge at skabe dialog og forsoning i Somalias mangeårige borgerkrig. Vi skylder den somaliske befolkning, at stille krav til landets ledere, siger udenrigsminister Martin Lidegaard.

Mødet i København bliver det første store, internationale højniveaumøde, der på ministerniveau følger op på den ambitiøse New Deal landeaftale om Somalia (Somali Compact), der blev vedtaget i Bruxelles i september 2013.

Udover Somalias præsident, Hassan Sheikh Mohamud, og andre ledende politikere fra Somalia, deltager en lang række ministre fra hele verden, EU’s udenrigsrepræsentant Mogherini og repræsentanter fra FN og andre internationale og regionale organisationer.

I alt er der over 300 deltagere i mødet, der finder sted på Crowne Plaza i København og åbnes af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Danmark er vært for mødet, mens Somalia og FN er formænd (co-chairs).

”Ministermødet skal sende et klart politisk budskab om, at det internationale samfund er klar til at hjælpe Somalia på rette vej, men også at vi stiller klare krav til den politiske ledelse i Somalia. Det skylder vi den hårdt prøvede somaliske befolkning. Det somaliske lederskab bør række ud til hinanden og til de mange forskellige parter. Det handler om at skabe forsoning, stabilitet og resultater,” lyder det fra den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Den danske indsats i og for Somalia i perioden 2015 til 2017 er for øjeblikket på tegnebordet. Hvordan den kommer til at se ud afhænger i stort omfang af om de politiske ledere i Somalia er i stand til at levere de resultater, der forventes og kræves fra international side, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). 

Men uanset hvad, så kommer der yderligere dansk støtte til landet. Det er nødvendigt for at sikre en stabil og sikker fremtid for den somaliske befolkning, siger Mogens Jensen.

De seneste år har Danmark ydet omkring 200 millioner kroner om året til Somalia. Midlerne er gået til områder som den Afrikanske Unions militære mission, opbygning af et retssystem, træning af kystvagt og fremme af beskæftigelsen oplyser Udenrigsministeriet.