Af Jette Meng, U-landsnyt.dk
FN-eksperter forsøgte at være venlige og optimistiske på et sikkerhedsrådsmøde om Guinea-Bissau, men der er brug for massiv international hjælp for at sikre den skrøbelige stat, samt ruste landet mod ebola-udbrud.
‘En skrøbelig stabilitet’ lød det på et møde i FNs sikkerhedsråd 18. november om situationen i Guinea-Bissau.
En stabil skrøbelighed ville måske være mere passende på situationen i det lille vestafrikanske land, som efter at være kørt helt i sænk igennem årtier af en blanding af militærstyre, magtmisbrug og narkohandel, omsider lykkedes med at gennemføre et valg i april i år og nogle måneder senere at danne en ‘inkluderende regering’.
Udviklingen i landet monitoreres nøje af FN, og den spæde demokratiske begyndelse er i fare uden massiv international støtte, lød det fra FN-eksperter på mødet i sikkerhedsrådet i går. Blandt andre fra Miguel Trovoada, generalsekretærens særlige repræsentant og chef for the United Nations Integrated Peacebuilding Office in Guinea-Bissau (UNIOGBIS):
“Landet kan ikke forblive på status quo. Det risikerer at tabe alle demokratiske landvindinger”, sagde han.
Der hersker et klima af mistro mellem de civile og de militære enheder, forklarede han og sagde, at det var “absolut nødvendigt” at der blev skabt forandring.
Hærens øverstkommanderende (som var involveret i narkohandel) er blevet udskiftet, og det er et første skridt. Men der hersker fortsat stor ulighed, sagde han.
Infrastrukturen, som er nødvendig for at udvikle landbruget og udnytte naturressourcerne, er praktisk taget ikke eksisterende, og det samme gælder for stort set alle andre sektorer, inklusive sundhed og uddannelse.
Med en befolkning på 1,5 millioner er Guinea-Bissau et af verdens allerfattigste lande. I 2012 lå det nummer 176 på FN’s Human Development Index, ud af 187 pladser.
Vigtigt at opbygge ebola-beredskab
Guinea-Bissau, der geografisk nærmest ligger i ske med Guinea, har endnu ikke haft nogle rapporterede ebola-tilfælde, og i betragtning af landets skrøbelige institutioner kunne et udbrud få ukontrollerbare følger, ikke kun indenfor landets grænser men også med risiko for nabolande som Senegal og Gambia, der indtil nu har klaret skærene.
Behovet for international hjælp til at bygge et beredskab op for et eventuelt udbrud blev understreget på mødet af flere af repræsentanterne for de internationale og regionale institutioner, som er involveret i at understøtte Guinea-Bissaus vaklende vej mod en stabil og demokratisk udvikling.
Blandt disse er det vestafrikanske økonomiske fællesskab ECOWAS, repræsenteret ved den ghanesiske udenrigsminister Hanna Serwaah Tetteh, som har bidraget med en fredsbevarende mission, der spiller en vigtig rolle i bestræbelserne på at reformere sikkerhedssektoren i landet.
Sammenslutningen af portugisisk-talende lande, repræsenteret ved stats-og udenrigsminister i Østtimor, José Luís Guterres, har bidraget med teknisk assistance, som “trækker på fordelene ved fælles sprog, administrative modeller og erfaringer”.
To eksempler på det syd-syd samarbejde, som i øvrigt er i fokus i disse dage på FN’s årlige ‘Global South-South Development Expo’ og som FN mener har stor betydning for at fremme bæredygtig og solidarisk udvikling, ikke mindst i svage stater (17.-21.11 i Washington).
Det internationale samarbejde omkring Guinea-Bissau planlægger en donor-konference i 2015, og har en vision for en ‘økonomisk genstart’ af landet baseret på fødevareindustri, biodiversitet, investeringer i energi og infrastruktur.