Tyrkiet kæmper en hård kamp for at tage sig af de omkring 1,6 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet. Hundredtusinder af syrere lever i dyb nød, mens andre bliver mødt af skud ved den syrisk-tyrkiske grænse eller presses tilbage til det, de flygtede fra, viser ny Amnesty-rapport.
Den internationale samfunds mangelfulde indsats for det stigende antal syrere, der flygter fra Syrien og søger tilflugt i nabolandet Tyrkiet, møder ny kritik fra Amnesty International.
I en ny rapport – ”Struggling to Survive: Refugees from Syria in Turkey” – beretter Amnesty, hvordan flygtninge risikerer at blive mødt af skud ved grænsen, og hvordan de bliver presset tilbage til den krig, de var på flugt fra.
Rapporten beskriver desuden, hvordan hundredtusinder af syrere lever i nød og elendighed.
Stort pres på Tyrkiet
Amnesty advarer om, at de omkring 1,6 millioner syrere, der har søgt tilflugt i Tyrkiet i løbet af de seneste tre og et halvt år, risikerer at få trådt deres grundlæggende rettigheder under fode i Tyrkiet, hvor flygtningekrisen lægger stort pres på landets myndigheder og infrastruktur.
”Tyrkiet er tydeligvis under stort pres for at opfylde bare de mest basale behov hos hundredtusinder af syriske flygtninge. Resultatet er, at mange af dem, der har formået at komme over grænsen, er blevet overladt til en tilværelse i armod,” siger Andrew Gardner, der er Amnesty Internationals researcher i Tyrkiet, i en pressemeddelelse.
Tyrkiet huser omkring halvdelen af de i alt 3,2 millioner syrere, der menes at være flygtet ud af deres hjemland på grund af den blodige krig, der har varet over tre år nu.
Tyrkiet har sammen med andre af Syriens nabolande – Libanon, Jordan, Irak og Egypten – taget imod 97 procent af de flygtninge, der er flygtet fra rædslerne inden for den syriske grænse.
Rige lande tager ikke ansvar
Amnesty retter en skarp kritik mod det internationale samfund for ikke at ville tage et økonomisk medansvar for de mange flygtninge fra Syrien.
”Den humanitære hjælp, det internationale samfund tilbyder, har været ynkeligt lille, men Tyrkiet skal også gøre mere for at bede om den og facilitere den,” siger Andrew Gardner.
Tyrkiet oplyser ifølge Amnesty, at landet indtil videre har brugt et beløb svarende til omkring 24 milliarder kroner på at håndtere flygtningekrisen.
Samtidig er kun godt en fjerdedel (28 procent) af de knap tre milliarder kroner, som FN har øremærket til de syriske flygtninge i Tyrkiet, kommet i kassen fra de internationale donorer.
”Tyrkiet har påtaget sig en betydelig del af den økonomiske byrde alene. De rige landes tilbageholdenhed med at påtage sig et større økonomisk ansvar for flygtningekrisen som helhed og de sølle tilbud om genbosættelse er beklagelig,” siger Andrew Gardner.
Mindst 17 dræbt af grænsevagter
Selv om Tyrkiet opretholder en åben grænsepolitik for syriske flygtninge ved de officielle grænseovergange, er der kun to punkter, som reelt er åbne langs en 900 km lang grænsestrækning.
Selv her bliver syrere uden pas rutinemæssigt tvunget væk, medmindre de har akut brug for lægehjælp eller har andre humanitære behov.
Desuden skal mange foretage en faretruende lang rejse for overhovedet at komme frem til grænseovergangene.
Mange har ingen anden mulighed end at ty til vanskelige og ofte farlige, uofficielle overgangssteder i konfliktområder, og de er ofte afhængige menneskesmuglere for at nå dertil.
Når flygtningene så kommer frem til grænsen til Tyrkiet, er faren ikke nødvendigvis overstået.
Amnesty International har registreret mindst 17 mennesker, der er blevet dræbt af grænsevagter, som har åbnet ild mod dem ved nogle af de uofficielle grænseovergange mellem december 2013 og august 2014.
Mange er blevet slået eller på anden måde mishandlet, ligesom der også er eksempler på, at folk presses tilbage til det krigshærgede Syrien.
Overtrædelse af folkeretten
Ali Özdemir på 14 år blev ifølge Amnestys rapport skudt i hovedet natten til den 19. maj 2014, da han sammen med en gruppe andre flygtninge nærmede sig den tyrkiske grænse.
Drengen mistede synet på begge øjne. Der var ingen mundtlig advarsel og der var ingen varselsskud i luften.
“At skyde på mennesker, der flygter fra konflikt og desperat søger sikkerhed, er foragtelig. Dette er en klar overtrædelse af folkeretten, som ikke må gå ustraffet,” siger Andrew Gardner.
“Den mest grundlæggende forpligtelse for staterne er at åbne deres døre for flygtninge, der flygter fra forfølgelse eller krig. De tyrkiske myndigheder skal træffe omfattende foranstaltninger for at sikre maksimal sikkerhed og adgang for flygtninge, der flygter konflikten i Syrien. “
Ud af de 1,6 millioner syriske flygtninge i Tyrkiet lever kun 220.000 i de 22 lejre, der i øjeblikket opererer på fuld kapacitet. Mere end 1,3 millioner flygtninge er overladt til at klare sig selv.
Læs hele rapporten hos Amnesty International