Danmark øger nødhjælpsindsatsen med 20 millioner kroner for at hjælpe de burmesere, der er ofre for etniske konflikter i særligt delstaterne Rakhine og Kachin. Det sker under Mogens Jensens besøg i landet i denne uge.
Danmark sender yderligere et bidrag til de mange flygtninge og fordrevne i Burma, særligt i Rakhine og Kachin.
Det meddeler handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), der i denne uge er på besøg i landet.
Onsdag var han i Yangon, hvor han mødtes med en række danske og internationale NGOer. Ministeren siger efterfølgende, at der ikke er tvivl om, at situationen i Rakhine og Kachin er yderst alvorlig, og at yderligere støtte er tiltrængt.
”Den humanitære krise i dele af Myanmar (Burma, red.) bliver af mange overset, da den internationale opmærksomhed lige nu er rettet mod konflikterne i Syrien, Irak, Gaza og Ukraine. Det er vigtigt, at vi ikke glemmer flygtninge og fordrevne i Myanmar, der fortsat har brug for vores humanitære støtte,” udtaler Mogens Jensen i en pressemeddelelse.
”Der er lige nu flere hundrede tusinde flygtninge og fordrevne som fortsat lider under forfærdelige konflikter med etniske undertoner. Flere tager flugten til søs i faldefærdige både, hvoraf en del kæntrer. Minoritetsgrupper bliver flere steder udsat for diskrimination,” tilføjer han.
I regeringshovedstaden Naypyitaw skal Mogens Jensen mødes med præsident Thein Sein og vil her give udtryk for sin bekymring over den humanitære situation og understrege sit håb om en snarlig løsning.
Hjælp gennem UNHCR og ICRC
Den seneste bevilling bringer det samlede danske humanitære bidrag for i år op på knap 40 mio. kr., hvilket bringer nødhjælpsindsatsen på niveau med de sidste par år.
De nye 20 mio. kr. fordeles ligeligt til FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og International Røde kors (ICRC).
Bevillingen er afhængig af godkendelse i Finansudvalget.
UNHCR spiller en ledende rolle i Rakhine, hvor de driver mange lejre for fordrevne og sikrer flygtningene husly og basal nødhjælp.
ICRC er aktive i Kachin, hvor de renoverer sundhedsfaciliteter, træner sundhedspersonale, sikrer rehabilitering af mineofre, uddeler basale nødhjælpsartikler og medicin, og træner politi og militær i international humanitær ret.
Begge organisationer har et tæt samarbejde med en række danske organisationer som bl.a. Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp.
FAKTA
Ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) er der pt. 140.000 fordrevne i Rakhine, 100.000 i Kachin samt yderligere 230.000 i de sydøstlige dele af landet.
Danmark har i perioden 2010-2014 støttet indsatser for fordrevne og flygtninge i Burma med over 135 mio. kr. gennem danske og internationale humanitære organisationer.
Blandt dem er Caritas, Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors, Red Barnet, Læger uden Grænser, Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC), FN’s Befolkningsfond (UNFPA), FN’s Børnefond (UNICEF) og Verdensfødevareprogrammet (WFP).