Vejsalt fra Vestsahara: Et norsk nej og et dansk ja

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kommentar af Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

Et statsligt norsk entreprenørfirma har valgt at droppe en aftale om saltleverancer fra det marokkansk-besatte Vestsahara, da man fandt ud af, at handlen ville være i strid med international lov. Danske firmaer burde gøre det samme. 

Efter at have konfereret med de norske myndigheder og den norske forening Støttekomitteen for Vest-Sahara valgte det norske entreprenørfirma Mesta A/S for nyligt ikke at handle med den amerikanske saltleverandør Crystal Mountain.

Grunden hertil er, at Crystal Mountains salt kommer fra det besatte Vestsahara ud mod Atlanten i Nordvestafrika. 

Menneskerettigheder vigtigere end handel

”Baseret på den information vi fik, valgte vi ikke at gå videre med Crystal Mountain. Baggrunden er undertrykkelsen af menneskerettighederne, som finder sted i området”, fortæller indkøbsdirektør i Mesta A/S Paul Robert Rotevatn i en mail til den danske NGO, Afrika Kontakt.

Rotevatn tilføjer, at Mesta A/S, der er en af Norges største importører af vejsalt, aldrig har købt salt fra Vestsahara, og heller ikke kommer til det, selv om dette er blevet antydet i debatindlæg i Avisa Nordland tidligere på måneden.

”Vi prioriterer at have seriøse leverandører med en rigtig etisk menneskeretlig forankring”, siger han.

Norge har et kæmpe vejnet, der kræver saltning om vinteren, langt større end vejnettet i Danmark.

Norge importerer vejsalt som den Mesta fik tilbudt fra Vestsahara for mange hundrede millioner kroner årligt (over 150 millioner fra Tunesien alene), og der er derfor grund til at tro at Mestas import fra Vestsahara ville have været stor.

Danmark halter efter

Den etiske indkøbspolitik, som Mesta udviser, står i skarp modsætning til en lignende sag i Danmark, hvor det firmaet Dansk Vejsalt er fortsat med at købe vejsalt af netop Crystal Mountain, der ejer saltanlægget i Oum Dbaa i det besatte Vestsahara. 

Dansk Vejsalt sælger saltet fra Vestsahara videre til flere danske kommuner, selv om Afrika Kontakt flere gange har påpeget det illegale og etiske uforsvarlige ved salget overfor Dansk Vejsalt og kommunerne (hvilket fik fire kommuner til at fravælge salt fra Vestsahara tidligere på året).

Også selv om Folketingets udenrigsudvalg tidligere på året frarådede køb af varer fra det besatte Vestsahara. Den danske regering er nemlig langt fra lige så konsekvent i sine handlinger i forhold til handel med Vestsahara som Norge.

Hvor den norske regering tydeligt markerer, at den ikke ønsker at støtte norsk erhvervsliv i Vestsahara, har udenrigsminister Martin Lidegaard (R) for nyligt fortalt Folketinget, at den danske ambassade i Marokko er i sin gode ret til at hjælpe danske virksomheder i forhold til handel med det marokkansk-besatte Vestsahara, på trods af udenrigsudvalgets råd. 

Desuden har udenrigsministeren tilsyneladende undladt at gribe ind overfor danske rederiers illegale transport af fosfat, samt involvering i olieefterforskning ud for Vestsaharas kyster, og danske supermarkeders import af frugt og grønt fra Vestsahara, der ulovligt har været mærket som værende fra Marokko. 

I strid med international lov

Varer fra ikke-selvstyrende områder som Vestsahara, der er Afrikas sidste koloni, skal ifølge FN både godkendes af og komme den oprindelige befolkning til gode. 

Vestsaharas oprindelige befolkning saharawierne, og disses FN-godkendte repræsentanter Polisario, har dog aldrig godkendt nogen form for handel med varerne fra deres land.

Tværtimod protesterer saharawierne, såvel dem som bor i de besatte områder og udenfor, ofte imod hvad de kalder udplyndringen af deres land.

Det er nemlig primært de hundredetusinder af marokkanske bosættere i Vestsahara, og den marokkanske konge og elite, der profiterer af salget af Vestsaharas resurser, ikke saharawierne, der desuden dagligt udsættes for grov mishandling hvis de forsøger at protestere. 

Dette billede underbygges af Amnesty International og flere andre menneskerettighedsorganisationer, der løbende melder om omfattende diskrimination af saharawierne i deres eget land, samt om grov tortur af de saharawier der kæmper for uafhængighed.  

Gør som nordmændene

Der er derfor ingen undskyldning for, ikke at gøre som de gør i Norge. Hverken for den danske regering eller danske firmaer som Dansk Vejsalt, mener Afrika Kontakt.

”Dansk Vejsalt bør følge Mestas gode eksempel og øjeblikkeligt stoppe al import af salt fra Vestsahara, ligesom regeringen burde have en langt mere offensiv og konsekvent politik i forhold til udplyndringen af Afrikas sidste koloni”, udtaler Afrika Kontakts politiske formand Mads Barbesgaard.