Julekalenderen på U-landsnyt: 14. december 2014

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Hvad gemmer sig bag dagens kalenderlåge?

Hvad gemmer sig i det nye år?

24 låger – 24 lande – 24 aktuelle udviklinger.

I Afghanistan er der risiko for, at volden kan blusse op igen, når de udenlandske styrker trækkes hjem med udgangen af dette år, og afghanerne selv får ansvaret for sikkerheden.

Regeringen skal indgå fredsaftaler med oprørsgrupper, først og fremmest Taliban, og det ventes ikke at blive nogen nem opgave – også på grund af intern politisk splittelse i samlingsregeringen.

Foruden freden venter en række større opgaver i horisonten. Afghanistan skal vedtage en ny forfatning, og i 2016 skal der være valg.

Dansk bistand på over halv milliard

Danske soldater trækkes hjem, men vi vil fortsat bidrage med træning af sikkerhedsstyrker.

Afghanistan vil også i 2015 være den største enkeltmodtager af dansk udviklingsbistand.

Frem til 2017 vil Afghanistan modtage over 500 millioner kroner om året.

På sikkerhedsområdet vil Danmark fra udgangen af 2014 ikke længere have kamptropper i Afghanistan. Hjemtagning af vore soldater er et positivt udtryk for, at de afghanske sikkerhedsstyrker nu er blevet i stand til selv at løse sikkerhedsopgaven.

Den fortsatte danske militære indsats i Afghanistan vil hovedsageligt bestå af et mindre antal rådgivere, instruktører og støttebidrag. Dertil kommer økonomisk bistand til kapacitetsopbygning af det afghanske forsvar og lønninger til det afghanske politi.

Politisk ustabilitet

Selv om Afghanistan fik en ny samlingsregering på plads i september, er den politiske situation langt fra stabil.

Nok var det positivt nyt, at de to præsidentkandidater – Ashraf Ghani Ahmadzai og Abdullah Abdullah – enedes om at dele magten. Men der kan stadig opstå magtkampe mellem de to, og der er stor sandsynlighed for, at der vil opstå politisk strid om, hvordan magten reelt skal fordeles, mener analytikerne fra Economist Intelligence Unit.

Et af stridspunkter bliver en reform af valglovene. Begge parter er enige om, at det er nødvendigt, men i praksis kan det blive svært at gennemføre.

Endelig kan der opstå politisk splittelse på grund af de to kandidaters baggrunde. Ghani repræsenterer pastunerne, mens Abdullah repræsenterer tadsjikkerne.