For første gang siden 2. verdenskrig er der over 50 mio. flygtninge i verden – langt de fleste i de fattige lande. Men en ny undersøgelse viser, at mange danskere tror, at de fleste flygtninge kommer til Europa.
Vi fejrede FN’s flygtningedag i sidst uge og de nyeste tal fra UNHCR viste, at der i alt er 51,2 millioner flygtninge og fordrevne på verdensplan. Tallet er steget med 6 millioner siden 2012 og den største stigning skyldes krisen i Syrien, der dagligt sender folk på flugt, skriver Dansk Flygtningehjælp på sit websted tirsdag.
Langt størstedelen af de fordrevne befinder sig i nærområderne. Alligevel viser en ny undersøgelse, at 39 procent af danskerne tror, at Europa modtager hovedparten af verdens flygtninge.
En ”ærgerlig fejlopfattelse”
”Det er simpelthen ærgerligt og uhensigtsmæssigt, at så mange danskere har en fejlopfattelse af, hvor verdens flygtninge befinder sig. Jeg bliver lidt træt af at høre, vi skal hjælpe i nærområderne, når det reelt er det, vi gør. Det er ikke gavnligt for de løsninger, som alle mener, er vigtige, at der er så stor forskel mellem danskernes forestilling om de faktiske forhold. Samtidig skal vi lade være med at tale som om alle verdens 50 millioner flygtninge vil til Europa, for det vil de nemlig ikke. De vil gerne vende hjem,” siger Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.
Undersøgelsen viser desuden, at 47 procent af danskerne erklærer sig helt eller delvist enig i, at landene omkring konfliktområderne ikke tager ansvar nok.
Og 43 procent erklærer sig enige i, at Danmark i højere grad hjælper flygtninge her til landet fremfor, at hjælpe der, hvor der er krig og konflikt.
Ni millioner syrere på flugt – 3.000 er kommet til Danmark
Der er i alt kommet omkring 3.000 syrere til Danmark som følge af krisen i landet – og Dansk Flygtningehjælp alene hjalp mere end 1 million syrere i nærområdet i 2013.
”Der er over ni millioner syrere på flugt og under 100.000 er kommet til Europa. Det er altså under en procent. 99 procent af de fordrevne fra Syrien-krisen befinder sig i nærområderne, så det er simpelthen ikke okay at sige, at vi hellere skulle hjælpe i nærområderne. Libanon er et land med 4,4 millioner indbyggere og de har taget imod halvanden millioner syriske flygtninge. Jeg tager hatten af for Syriens nabolande – ikke så meget hatten af for Europa,” siger Andreas Kamm.
Ifølge undersøgelsen mener halvdelen af danskerne, at det er nemt for flygtninge at søge asyl i Europa. Det er samtidigt med, at mange mennesker dør i forsøget på at krydse Middelhavet i interimistiske både. Og er antallet af flygtninge og fordrevne, der når Europa stadig et meget lille tal i forhold til det antal, der befinder sig i nærområderne.
En halv million grænsevagter
Desuden er der omkring 500.000 grænsevagter i de 28 EU-lande – altså flere end de omkring 435.000, der søgte om asyl i Europa i 2013.
”Vi hører ofte om, at Europa bliver oversvømmet af flygtninge. Det er simpelthen ikke rigtigt. Realiteten er, at det er flygtninges manglende mulighed for at nå Europa, og den manglende solidaritet i håndteringen af de mennesker, der når frem, der er det fundamentale problem. Vi skal kunne tage det delansvar, der når os. EU har også svigtet i forhold til at modtage nogle af de syriske flygtninge. Udover den store indsats, der bliver gjort i nærområderne, så kunne EU lave en fælles genbosætningskvote på eksempelvis 100.000 mennesker. Det ville være noget, der fyldte og sendte et godt signal,” siger Andreas Kamm.