Røde Kors vil afholde humanitært folkemøde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Ikke siden 2. Verdenskrig har verden haft så mange flygtninge. Det fylder også en del i den danske debat. Røde Kors vil du samle alle interesserede til et såkaldt humanitært folkemøde om hvad Danmark kan gøre i denne globale flygtningekatastrofe.

På sit ekstraordinære landsmøde 25. oktober vedtog Dansk Røde Kors at stille sig i spidsen for, der organisationen kalder et humanitært folkemøde.

Organisationen inviterer alle interesserede til at være med i planlægningen af folkemødet, der endnu ikke har en dato. Det kan ske ved at melde sig til gruppen Humanitært Folkemøde på Facebook. Gruppen kan findes via dette link rdkrs.nu/dkhum

Se også hjemmesiden på http://www.rodekors.dk/humanitaert-folkemoede

Som en slags indledning til arbejdet skriver Røde Kors følgende på Facebook:

“Verden er vidne til en global flygtningekatastrofe, hvor mere end 50 millioner mennesker er på flugt.

Bag hver flugt gemmer der sig en menneskelig tragedie og en udfordring til verden om at hjælpe.

Vi oplever mange gode kræfter, der velvilligt tager imod flygtningene, men vi oplever også en berettiget angst for, om verden overhovedet kan magte så mange flygtninge.

Røde Kors mener, at der findes løsninger, og at vi kan hjælpe bedre og flere.

Derfor inviterer vi alle, der vil bidrage til at styrke den humanitære indsats for verdens flygtninge, til et folkemøde.

Målet med folkemødet er en bred dialog, der skal give inspiration til nye løsninger og anbefalinger til, hvordan vi håndterer den globale flygtningekrise – i nærområderne, i EU og i Danmark.”

Dokument: Teksten fra landsmødet

Vi må gøre mere for verdens flygtninge

Vi er vidne til en global flygtningekatastrofe. Siden 2. Verdenskrig har der ikke været flere flygtninge. Hver eneste dag forlader omkring 30.000 deres hjem, væk fra krig og konflikt, og lige nu er mere end 50 millioner mennesker på flugt.

Bag hver flugt gemmer der sig en menneskelig tragedie og en udfordring til verden om at hjælpe. Og mange træder til for at hjælpe – FN, nabolande, lokalsamfund, hjælpeorganisationer og individer. Røde Kors er med hele vejen – om det er fødevarebistand til den internt fordrevne i Afghanistan, flygtningelejre i Libanon, redningshjælp til skibsbrudne i Middelhavet eller husning og integration i Danmark.

Men verden har svært ved at følge med og hjælpe og beskytte de voksende flygtningestrømme. Nabolandene er overvældede.

Midlerne til at hjælpe er langtfra tilstrækkelige. Europa skubber flygtninge rundt, og de ender i nogle få lande.

I Danmark drøfter vi, hvor mange asylsøgere vores samfund kan huse. Der er en berettiget angst for, om verden overhovedet kan magte så mange flygtninge, og hvad konsekvenserne bliver af de store flygtningestrømme både for flygtningene og for de samfund, der huser dem.

Røde Kors tager den angst og bekymring alvorlig. Men vi tror på, at der kan findes løsninger, der rækker længere, end dem vi bruger i dag.

Vi tror på, at endnu mere fokus på nærområdeindsatsen, tættere europæisk samarbejde og frigørelse af de kræfter, der findes i det danske civilsamfund, kan gøre en større forskel.

Derfor inviterer Røde Kors til en national dialog og samarbejde om, hvordan vi i Danmark kan medvirke til at sikre flygtninge beskyttelse og hjælp – uanset hvor i verden de måtte befinde sig.

En dialog, der tager sit udgangspunkt i, at en flygtning er et medmenneske, der har brug for hjælp og beskyttelse, og at Danmark er et land med stolte humanitære traditioner.

Vores udgangspunkt er medmenneskelighed ikke politik – det opfordrer vi alle i dialogen til at respektere.

Vi vil tage initiativ til et folkemøde om, hvad Danmark kan gøre i denne globale flygtningekatastrofe. Vi vil drøfte styrkede flygtningeindsatser i nærområderne, flugtveje og omveje i Europa, modtagelse og integration i Danmark.

Formålet med folkemødet er at gøre mere og gøre bedre for mennesker på flugt.

Vi vil invitere flygtningene til at fortælle deres historie, vi vil invitere vores kollegaer fra nærområdelandene, der dagligt kæmper for at få nok hjælp frem.

Vi vil invitere kollegaer, der modtager flygtninge ved middelhavets kyster. Kollegaer, der hjælper flygtninge, der må leve under jorden, fordi de ikke kan blive registreret.

Vi vil invitere alle de ildsjæle, der støtter nytilkomne asylsøgere i Danmark eller bistår med integrationen i kommunerne.

Vi vil også invitere de, der frygter for sammenhængskraften i Danmark.

Vi vil invitere europaparlamentarikere til at drøfte det fælles europæiske ansvar.

Vi vil have landspolitikere til at udvikle deres tanker om nærområdeindsatser og modtagelse i Danmark og til at gøre mere og bedre.

Og vi vil debattere kommunernes modtagelse og integration.

Men først og fremmest vil vi udfordre os selv som international hjælpeorganisation og medborgere til at gøre mere for mennesker på flugt og gøre det bedre.