Stress og frustrationerne breder sig blandt besætningerne på skibene Absalon og Esbern Snare, der gennem seks år har deltaget i anti-pirat-styrken i Adenbugten og flådestyrken, der transporterede Syriens kemiske våben ud af landet.
Absalon og Esbern Snare. (Foto: Søværnet)
De seneste seks år har søværnets støtteskibe Absalon og Esbern Snare tilbragt meget tid i Adenbugten, hvor de har indgået i internationale flådestyrker mod piraterne, der sejler ud fra Somalia. Esbern Snarre har også indgået i flådestyrken, der stod for at fjerne kemiske kampstoffer fra Syrien.
De mange internationale missioner er begyndt at tære på besætningerne, der i stigende grad føler sig stressede og frustrerede. Det skriver webmediet Krigeren torsdag.
Besætnings-medlemmernes stress og frustrationer skyldes blandt andet, at de oplever at planer bliver ændret med meget kort varsel og at nye planer meldes ud i sidste øjeblik.
For lidt plads
En anden stressfaktor er logistikken. For eksempel er der ofte ikke nok plads på de fly, som skal transportere besætningerne tilbage til Danmark fra det operative område.
Ombord på skibene kniber det også med pladsen, for ofte er der mange ekstra folk med om bord.
Det kan for eksempel være den særlige maritime indsatsstyrke (SMI), som blandt andet består af soldater fra frømandskorpset, jurister, læger, tolke og nogle gange en stab til at lede den samlede flådestyrke.
Besætningsmedlemmer, som Krigene har talt med, fortæller at de synes, at deres kommunikation med ledelsen er blevet dårligere.
Stor udskiftning i besætningerne
Frustrationerne har blandt andet betydet, at der sker et stor udskiftning i den faste besætning.
”Der vil altid være nogen, der stopper af den ene eller anden årsag. Men efterhånden er det ret mange, vi må sige farvel til, og det kan jo ikke undgå at mærkes. Mange af dem er erfarne folk på vitale poster,” siger fællestillidsmand Tommy Haupt, der selv hører til stambesætningen på Absalon til Krigeren.
Skibenes besætninger er af sted i omkring tre måneder ad gangen. Men når de så kommer hjem skal de måske på øvelse, hvilket gør det svært at holde sammenhængende ferie og have et nogenlunde normalt familieliv.
Absalon skal efter planen til Adenbugten igen i sidste kvartal af 2015 – men lad os nu se, hvad der sker, siger fællestillidsmanden.