Alt for meget gammelt tøj ryger til forbrænding, fordi vurderingen er, at det ikke kan sælges i genbrugsbutikkerne. Men hullede sweatre og jeans kan genbruges til stof, tråd og isolering, siger Modebranchen, der har søgt staten om penge til et nyt retursystem for tøj.
Det vækker til gengæld ærgrelse hos Dansk Røde Kors, der ligesom en stribe andre store u-landsrettede organisationer herhjemme har et vidt forgrenet net af af genbrugsbitikker, hvis overskud skaffer millioner ind til fattige i verdens i u-lande.
Brancheorganisationen Danish Fashion Institute vil lave et retursystem for tekstiler, hvor forbrugere kan aflevere deres gamle tøj, sådan som vi kender det fra glascontainere, skriver Kristeligt Dagblad tirsdag.
Hullede sokker, forvaskede t-shirts og udtjente lagner kan nemlig genbruges til nye metervarer, tråd eller isolering i stedet for at blive brændt.
Derfor ansøger de den Grønne Omstillingsfond under Erhvervs-styrelsen om halvanden million kr. til projektet.
Hvis det imødekommes, skulle tøjcontainerne være en realitet efter sommerferien – i første omgang kun i Københavns-området.
“Lige nu afleverer størsteparten kun det tøj til genbrug, som kan sælges videre. Vi bør have et system, der tager højde for, at tøj har en værdi, selv om det lugter og har huller”, siger udviklingsdirektør i Danish Fashion Institute, Jonas Eder-Hansen, til DR.
I Danmark kasseres 24.000 tons tøj hvert år, som ender med at gå op i røg på forbrændingen. Det svarer til cirka 18 millioner T-shirts, oplyser miljøministeriet.
Udvikler tekstilmølle
Allerede nu indsamler store virksomheder i modebranchen gammelt tøj til genbrug og genanvendelse.
Det danske børnetøjsmærke Name it omdanner brugt tøj til bamser og underlag til legepladser. Og i 2013 indsamlede den svenske tøjgigant H&M i Danmark 112 tons nedslidt tøj til genanvendelse.
Sammen med flere virksomheder er Innovationsværkstedet Livsstil – Bolig og Beklædning i Herning i gang med at udvikle en slags tekstilmølle, der kan omdanne kasseret tøj til brugbare materialer.
Den ventes ifølge projektleder Svend Erik Nissen klar om to år.
Røde Kors: Hvad skal det nu til for
Dansk Røde Kors er imidlertid ikke interesseret i, at modebranchen agter at tage imod folks brugte tøj, skriver Kristeligt Dagblad.
Modebranchens initiativ retter sig mod det tøj, som er hullet og lugter og derfor ikke egnet til genbrug, men det mener nødhjælpsorganisationen vil give unødig konkurrence.
“Vi er selvfølgelig bange for, at der ikke kommer så meget tøj i vores containere, så vi mister nogle penge, som vi ellers har brug for til at hjælpe folk i nød”, siger konsulent Ann Christin Lystrup fra Røde Kors til DR København.
“Vi har nogle velfungerende containere, som folk kender og bruger. Og vi ser ikke nogen grund til, at man skal etablere endnu et system af containere”, siger hun.