Red Barnet: Enorme forskelle i hvilke børn der overlever

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mange flere børn på verdensplan oplever deres fem-års fødselsdag, men der er store forskelle på, hvem der dør, og hvem der overlever – også inden for samme landegrænser. Det er et slags fødsels-lotteri med livet som indsats, fremgår det af en ny rapprt fra Red Barnet, skriver DR online fredag. 

Selv om 17.000 flere børn vågner op til deres fem-års fødselsdag end i 1990, er der store forskelle på, hvem der overlever. Det viser rapporten om børnedødelighed i 87 fattige lande fra Red Barnet – se http://redbarnet.dk/Files/filer/nyheder/The_Lottery_of_Birth.pdf

“Vi kan f.eks. se, at selv om det går fremad i Niger (i Vestafrika, red.) generelt, er der fem gange større sandsynlighed for at blive fem år, hvis man kommer fra den privilligerede region af Niger, end hvis man kommer fra den fattige”, siger Laust Leth Gregersen, politisk seniorrådgiver i Red Barnet til DR Nyheder.

“Afstanden mellem de to regioner er fordoblet over de sidste 15 år. Og den tendens stiller nye udfordringer for verdenssamfundet”, siger han.

I langt de fleste lande, hvor børne-dødeligheden er steget, har en særlig befolkningsgruppe ikke fået samme muligheder som resten. Det vil sige, at regeringen diskriminerer denne gruppe så meget, at den ender i dybere armod – og dermed oplever langt større børnedødelighed.

Red Barnet opfordrer til, at man ændrer den måde, man bedømmer et lands børnedødelighed på. I dag måles der på nogle parametre, der ender med at give et overordnet billede af landets børnedødelighed.

I stedet bør parametrene ændres, så landene tillades at gøre forskel mellem forskellige befolkningsgrupper i håb om, at “positiv særbehandling” af de svagest stillede kan hjælpe dem på fode igen.

“Vi skal udpege nogle grupper og sige, at dem må vi prioritere for at skabe hurtigere fremskridt for de svageste”, siger Laust Leth Gregersen fra Red Barnet til DR.

Han kalder selv forslaget for kontroversielt: “For det er ikke alle lande, der har lyst til det. Der er jo en grund til, at nogle befolkningsgrupper ikke tilgodeses eller bliver diskrimineret”.

Se også

http://www.redbarnet.dk/Nyhed.aspx?ID=25&Action=1&NewsId=2250&PID=54